A hal keresztény szimbolikája rendkívül gazdag. Jézus például az eredetileg halászattal foglalkozó tanítványait az „emberek halászává” tette, amikor azzal bízta meg őket: terjesszék a kereszténység tanait. Így lett később a megtértek jelképe a hal. Továbbá a hal görögül ikhthüsz (IXΘYΣ), amely betűszóként értelmezhető úgy, hogy „Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó”, emiatt a hal az ókeresztények titkos jele is volt. Konkrét ételként a Bibliában a kenyérszaporítás csodájánál találkozunk vele. Mindezek után nem meglepő, hogy még azoknál a nemzeteknél is megtalálható a karácsonyi ételek között, amelyekre az év más napjain nem jellemző, hogy sok halat ennének.
Karácsonyi tejszínes halleves
Hozzávalók
A leveshez:
- 1 ponty konyhakész feje és uszonyai
- só és frissen őrölt bors
- 10 dkg vaj
- 1 vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
- 2 sárgarépa, megtisztítva és ½ cm vékonyan felkarikázva
- 1 fehérrépa, megtisztítva és ½ cm vékonyan felkarikázva
- 25 dkg zeller, megtisztítva és 1×1 cm-es kockákra vágva
- 2 evőkanál finomliszt
- 2½ dl tej
- 20 dkg pontybelsőség
- 2 szelet (30 dkg) filézett ponty, falatnyi kockákra vágva
- 2 dl habtejszín
- ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 4 evőkanál aprított friss petrezselyem
A pirított zsemlekockákhoz:
- 10 dkg vaj
- só és frissen őrölt bors
- 2 db (10 dkg) szikkadt zsemle, 1×1 cm-es darabokra kockázva
Elkészítés
A halfejet és az uszonyokat sózzuk, borsozzuk. A vaj felét megforrósítjuk egy kb. 24 cm átmérőjű, 4 literes fazékban, és a halfejet meg az uszonyokat 2 adagban, adagonként kb. 3-3 perc alatt mérsékelt tűzön kevergetve előpirítjuk rajta. Visszatesszük a darabokat, és felöntjük 3 liter hideg vízzel, majd mérsékelt lángon kb. 20 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, és félretesszük: ez lesz az alaplé. A halfejre és az uszonyokra nincs szükség tovább.
A maradék vajon megfonnyasztjuk a hagymát egy kb. 26 cm átmérőjű, 5 literes fazékban, és közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert, aztán ezekkel kb. 5 percig kevergetjük. Rászórjuk a lisztet, és kevergetve 1-2 perc alatt halvány aranybarnára pirítjuk,
majd apránként hozzáöntjük a tejet és a félretett alaplevet.
A levest sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem teljesen meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadjuk a belsőségeket és a felkockázott halfilét, majd ezekkel együtt pár perc alatt készre főzzük. Végül belevegyítjük a tejszínt és a szerecsendiót, éppen csak összemelegítjük velük, és lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a petrezselymet is.
A levest pirított zsemlekockákkal tálaljuk. Ehhez a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 40×30 cm-es tepsibe. A vajat folyósra olvasztjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy tálban összeforgatjuk a zsemlekockákkal. A vajas zsemlekockákat egymás mellé rakjuk a tepsire, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk a sütőben. (2-3 órával korábban elkészíthető.)
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.