Egyéb

Ünnepi jegeskávé

Mennyi az esélye annak, hogy egy országban a volt elnökről nevezzenek el egy italt? Méghozzá annak gúnynevéről, és a későbbi években mindenki örömmel kortyolgassa majd karácsonykor a „majom farkát”? Pedig valószínűleg erről van szó. Cola de mono annyit tesz magyarul: ’majom farka’. Az egykori chilei elnöknek, Pedro Monttnak (1849–1910) pedig Mono (Majom) volt a gúnyneve. A fáma szerint az történt, hogy a hajdani politikus egyszer már menni készült egy fogadásról, sőt el is kérte Colt márkájú revolverét, hogy zsebre tegye, de végül maradt. Ahogy telt az idő, és a vendégek közt minden bor elfogyott, kevertek egy újfajta italt tejből, kávéból, cukorból és helyi, erős párlatból. Annyira jól sikerült, hogy széles körben népszerű lett, és a nép végül elnevezte Cola de monónak. Chilében most is szívesen isszák az ünnepi időszakban, és ma már nemcsak helyi párlattal készítik, hanem brandyvel, rummal vagy vodkával is.

Ünnepi jegeskávé

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dkg barna nádcukor
  • 2 evőkanál instant kávé
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 liter tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 kis narancs
  • 1 db 5 cm hosszú fahéjrúd
  • 4 szem szegfűszeg
  • 2½ dl brandy, rum vagy vodka

Elkészítés

1

A cukrot, a kávét, a szerecsendiót és a tejet kézi habverővel elkeverjük egy kb. 2 literes edényben. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és az üres vaníliarudat.

2

A narancs héjáról krumplihámozó késsel vékonyan leszedünk 3-4 héjdarabkát, és a tejes edénybe tesszük. Hozzárakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is.

3

Az italt mérsékelt tűzön kevergetve összemelegítjük.

4

A meleg italt levesszük a tűzről, és lefedve kihűtjük. Ezután sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, elkeverjük benne a brandyt (rumot, vodkát), és lefedve 1 napra a hűtőbe tesszük. Tálaláskor kis poharakba öntjük.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet