Mennyi az esélye annak, hogy egy országban a volt elnökről nevezzenek el egy italt? Méghozzá annak gúnynevéről, és a későbbi években mindenki örömmel kortyolgassa majd karácsonykor a „majom farkát”? Pedig valószínűleg erről van szó. Cola de mono annyit tesz magyarul: ’majom farka’. Az egykori chilei elnöknek, Pedro Monttnak (1849–1910) pedig Mono (Majom) volt a gúnyneve. A fáma szerint az történt, hogy a hajdani politikus egyszer már menni készült egy fogadásról, sőt el is kérte Colt márkájú revolverét, hogy zsebre tegye, de végül maradt. Ahogy telt az idő, és a vendégek közt minden bor elfogyott, kevertek egy újfajta italt tejből, kávéból, cukorból és helyi, erős párlatból. Annyira jól sikerült, hogy széles körben népszerű lett, és a nép végül elnevezte Cola de monónak. Chilében most is szívesen isszák az ünnepi időszakban, és ma már nemcsak helyi párlattal készítik, hanem brandyvel, rummal vagy vodkával is.
Ünnepi jegeskávé
Hozzávalók
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 evőkanál instant kávé
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 liter tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 kis narancs
- 1 db 5 cm hosszú fahéjrúd
- 4 szem szegfűszeg
- 2½ dl brandy, rum vagy vodka
Elkészítés
A cukrot, a kávét, a szerecsendiót és a tejet kézi habverővel elkeverjük egy kb. 2 literes edényben. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és az üres vaníliarudat.
A narancs héjáról krumplihámozó késsel vékonyan leszedünk 3-4 héjdarabkát, és a tejes edénybe tesszük. Hozzárakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is.
Az italt mérsékelt tűzön kevergetve összemelegítjük.
A meleg italt levesszük a tűzről, és lefedve kihűtjük. Ezután sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, elkeverjük benne a brandyt (rumot, vodkát), és lefedve 1 napra a hűtőbe tesszük. Tálaláskor kis poharakba öntjük.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.