Egyéb

Pácolt citrom

A marokkóiak számára a pácolt citrom klasszikus, megszokott ízesítő, és a gyümölcsök úgy fénylenek hasas üvegeikben a bazár savanyúságárusainál, mint megannyi óriásira nőtt drágakő. De amikor az ottaniak a főztjükbe keverik a pácolt citromot, gondosan ügyelnek, hogy csakis a fellaskázott, üde héját használják, és ne kerüljön az ételbe a pépes, szétmállott, hasznavehetetlen belső rész. Ezért első dolguk, hogy az ujjukkal kinyomják a gyümölcs túl puha húsát, az üresen maradt héjat pedig vékonyan felcsíkozzák, és már mehet is a számos húsos vagy zöldséges egytálétel, vagyis a tagine valamelyikébe. A hagyományok szerint a gyümölcsöt heteken át kell érlelni a pácban, de első marokkói utam során egy főzőiskolában megmutatták, miként lehet időszűkében az expressz-változatot összehozni.

Pácolt citrom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 értékelés, átlag: 3,80 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 kezeletlen citrom
  • 5 teáskanál só
  • 2½ kávéskanál koriandermag
  • 3-4 babérlevél
  • A pácléhez:

  • 10 dkg só
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl víz

Elkészítés

1

A citromokat felnegyedeljük, aztán vizet teszünk a tűzre egy nagy fazékban. Ha a víz már lobogva forr, 5 perc alatt előfőzzük benne a citrom-negyedeket. Ezután kiszedjük, és azonnal hideg vízbe tesszük őket. A citromokat 1 órán át a vízben tartjuk, hogy elveszítsék kesernyés ízüket.

2

A pácléhez kevergetve összemelegítjük a sót, a cukrot és a vizet, majd erősítünk a lángon, és 3 perc alatt összeforraljuk az egészet.

3

A hideg vízbe áztatott citrom-negyedeket lecsepegtetjük, és előveszünk egy hőálló, 7½ decis, csatos üveget. Ebbe úgy rétegezzük bele a citrom-negyedeket, hogy minden sor közé szórunk egy kis sót, és hintünk kevés koriandermagot. Végül az egészet felöntjük annyi meleg, de nem forró páclével, amennyi ellepi a gyümölcsöt, aztán rádobunk néhány babérlevelet, végül az üvegre rácsattintjuk a tetőt.

4

A hűtőben 1-2 nap alatt remekül összeérnek az ízei, és mindig csak annyit érdemes kivenni belőle, amennyire épp szükség van. Így akár 2-3 hónapig is eláll.

Megjegyzés

1 üveg lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet