Egyéb

Sültfokhagyma-krém és -öntet

A sült fokhagyma köztudomásúlag sokkal lágyabb ízű, krémesebb, mint a nyers. Ha ezt a lágyságot még kellemes füstös ízek is gazdagítják, bizony nehéz ellenállni neki. Itt mindjárt kétféle verziót is adunk: egy egyszerű, aioliszerű krémet, amely húsokhoz isteni, és egy gazdag ízű salátaöntetet.

Sültfokhagyma-krém és -öntet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A krémhez:

  • 4 fej fokhagyma
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • 2-3 ág friss kakukkfű, levelei apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • A kenéshez:

  • kevés olaj
  • Az öntethez:

  • 1 adag sültfokhagyma-krém
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál víz
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • 4 ág friss tárkony, levelei apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

A fokhagymafejek felső 1/5-ét éles késsel levágjuk. Vékonyan megolajozunk 4 darab kéttenyérnyi alufóliát, és egyenként szorosan belecsomagoljuk a fokhagymákat a vágott felükkel felfelé.

2

A fehéren izzó parázsra helyezzük őket és addig sütjük, amíg karamelles barnára változnak. Ez a parázs hőmérsékletétől függően 10 perctől 30 perc is lehet. Óvatosan bontsunk ki egy csomagot, és ellenőrizzük.

3

A fokhagymákat kihűtjük, aztán egy kis keverőtálba nyomjuk a puha gerezdeket. Hozzáöntjük az olívaolajat, hozzászórjuk a kakukkfüvet, majd sózzuk, borsozzuk, végül botmixerrel finomra pépesítjük. (Jól lezárt edényben napokig eltárolható.)

4

Az öntethez a krémhez keverjük a citromlevet, a mustárt és a vizet, majd először cseppenként, aztán vékony sugárban csorgatva beledolgozzuk az olívaolajt. Hozzáforgatjuk a tárkonyt, végül sózzuk és borsozzuk. (Jól lezárt edényben ez is napokig eltartható.)

Talán ez is érdekelhet