Arról szól majd, hogy mekkora különbséget jelent a serpenyős szósz, ahol a hőmérséklet sosem megy 100 fok fölé, és a sütő 250 fokja: más reakciók tudnak létrejönni, emiatt más lesz a végeredmény íze is.
Grillezettparadicsom-salsa
Hozzávalók
- 4 közepes paradicsom, negyedekbe vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, nyolc cikkbe vágva
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 friss piros chilipaprika, száruk levágva
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál méz
- 1 evőkanál frissen facsart zöldcitromlé
- ½ kávéskanál őrölt kömény
- 1 kis csokor friss koriander, levelei lecsipkedve
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt grillfunkciós üzemmódban 220 fokra, és alufóliával kibélelünk egy 30×40 cm-es tepsit.
Az első 6 hozzávalót egy nagy tálban óvatosan összekeverjük, majd egyenletes rétegben a tepsibe terítjük. A sütőbe tolva felemeljük a hőmérsékletet 250 fokra, 10–15 perc alatt megsütjük a zöldségeket úgy, hogy félidőben egyszer átforgatjuk, majd miután elkészült, néhány percig hűlni hagyjuk.
A sült zöldségeket egy késes betétű robotgépbe szórjuk és enyhén darabosra turmixoljuk. A keverékhez adjuk a mézet, a zöldcitromlevet, a köményt és a koriandert, majd addig járatjuk a gépet, amíg egynemű szószt kapunk. Néhány órára, de akár 2-3 napra is eltesszük lezárt üvegben a hűtőbe. Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízei.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.