Házi halpástétom
Hozzávalók
- 4-5 szelet rántott hal
- 5 dkg füstölt sprotni
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál lecsepegtetett kapribogyó
- ½ kezeletlen citrom reszelt héja és 2 evőkanál friss citromlé
- 5 dkg vaj, megolvasztva
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A maradék rántott halról leszedjük a bundáját, arra nem lesz szükségünk. Az így kapott 30 dkg halhúst apróra daraboljuk, és hozzáadjuk a villával szétnyomkodott füstölt sprotnit, a mustárt, a kapribogyót, a citrom reszelt héját és levét.
Ezután hozzáöntjük az olvasztott vajat is, így kenhető állagú keveréket kapunk, majd az egészet botmixerrel összepürésítjük. A kész pástétomot sózzuk (vigyázat, a sprotni és a kapribogyó is sós), alaposan megborsozzuk, átkanalazzuk egy zárható tálkába, és a tetejét elsimítjuk.
Fóliával lefedve tálalásig hűtőben tartjuk, hadd érjenek össze az ízei, és pirítóshoz kínáljuk.
(Ha nem fogyasztjuk el a pástétomot a készítés napján, ujjnyi rétegben olvasztott, kihűlt vajat öntünk a tetejére. Ez azért szükséges, mert állás közben elszíneződhet a teteje, ami ugyan nem ártana az ízének, csak randa látvány.)
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.