Rétes kapros-paprikás hallal töltve
Hozzávalók
- 1-2 adag maradék halászlé
- 3 evőkanál tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 kisebb ecetes uborka, vékonyra karikázva
- 1 csokor friss kapor, finomra vágva
- só s frissen őrölt bors
- 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 6 réteslap
A réteslapok megkenéséhez:
- kevés olaj
- 1 dl tejszín
- 3 dkg vaj, kockákra vágva
Elkészítés
A maradék halászlevet leszűrjük, a halhúst pedig, hogy ne maradjon benne szálka, átpasszírozzuk. Kimérünk 10 dkg halhúst és elkeverjük a tejföllel, a zúzott fokhagymával, az ecetes uborkával és a finomra vágott kaporral: íme a kiváló rétestöltelék. Sózzuk-borsozzuk, ízén-színén az őrölt pirospaprikával erősítünk.
A szokásos módon megtöltjük vele a réteslapokat – rétesenként 3 lap, enyhén megolajozva –, aztán a réteseket 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Az átszűrt, maradék léből mártás lesz: 2 dl-t egy nagy serpenyőben, nagy lángon felére beforralunk, majd a végén hozzákeverjük a tejszínt, és miközben takaréklángon kézi habverővel kevergetjük, apránként felolvasztjuk benne a felkockázott vajat, hogy selymesen sűrű legyen. A mártást még egyszer átszűrjük, és langyosra hűtve a rétes mellé tálaljuk.
Megjegyzés
2 rétesrúd lesz belőle.