Mivel a gluténmentes tészta ragadósabb és könnyebben szakad, mint a búzalisztes, érdemes belőle kisebb, inkább tenyérnyi méretű lángosokat sütni. A masszát nagyobb adagban is bekeverhetjük, 4-5 napig simán elvan a hűtőben.
Gluténmentes lángos
Hozzávalók
- 30 dkg gluténmentes kenyér¬liszt (pl. Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék)
- 1½ teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 dl tej
- 2 dl kefir
- 1 tojás
A sütéshez:
- napraforgóolaj
Elkészítés
A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban.
Hozzáadjuk a tejet, a kefirt és a tojást, majd jól elkeverjük. A masszát lefedjük, és 15 percig pihentetjük (vagy felhasználásig a hűtőbe tesszük).
A sütéshez kb. kétujjnyi vastagon olajat forrósítunk egy serpenyőben. Magunk elé készítünk egy nagy tányért és egy tálkában egy kevés olajat.
Kiolajozzuk a tányért, aztán a lángostésztából olajos kézzel kiveszünk egy marék¬nyit, és a tányérra tesszük. Olajos kézzel kihúzogatjuk-lapítjuk, amíg kb. 15 cm átmérőjű lesz. Ekkor beletesszük a forró olajba, ahol oldalanként 2 perc alatt arany¬barnára sütjük. A kész lángost papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
kb. 10 kisebb lángos lesz belőle.