Elképesztően finom vendégváró falat, nagyon nehéz meggyőzni bárkit is arról, hogy hagyjon helyet például a desszertnek is.
Gesztenye baconbe tekerve, házi barbecue-szószban sütve
Hozzávalók
A gesztenyéhez:
- ½ dl olívaolaj
- 30 dkg fagyasztott natúr hámozott, előfőzött gesztenye, még fagyosan
- 20 dkg szeletelt bacon, a szeletek elfelezve
A barbecue-szószhoz:
- ½ dl almaecet
- 1½ dl ketchup
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál harissa vagy más csípőspaprika-krém
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és vékonyan kiolajozunk egy 25×30 cm-es sütőtálat.
Egy 26 cm-es serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és beletesszük a még fagyos gesztenyeszemeket. A serpenyőt lefedjük, és 5 percig sütjük benne a gesztenyéket, folyamatosan rázogatva. Lehúzzuk a tűzről, és az olajban hagyjuk hűlni, amíg haladunk tovább.
A szószhoz egy tálkában összekeverjük az ecetet, a ketchupot, a cukrot, a szószokat, a paprikakrémet és a zúzott fokhagymát.
A sült gesztenyéket egyesével ½-½ szelet baconbe csomagoljuk, és vízbe áztatott fogpiszkálóval megtűzzük.
A becsavart gesztenyéket egymás mellé ültetjük a tálba, és egyenletesen rájuk kenjük a barbecue-szószt. A tálat 20–25 percre a sütőbe toljuk, aztán kivesszük, és tányérra szedjük a falatokat. A tepsiben maradt szószt kis tálkába öntve mártogatóként kínáljuk. Hidegen és forrón is finom.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.