Húsos káposzta, kicsit másképp: a fanyarságot oldó gyümölcsökkel, és pezsgővel, hogy megadjuk a módját.
Vaddisznó gyümölcsös savanyúkáposztával
Hozzávalók
- 1 kg fagyasztott vaddisznóhús, felengedve
- 60 dkg savanyúkáposzta
- 20 dkg füstölt kolbász, felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 szem borókabogyó
- 2 babérlevél
- 1 üveg száraz pezsgő
- 1 db 42,5 dkg-os ananászkonzerv, lecsepegtetve, vagy kb. 25 dkg friss ananász, felkockázva
- 1 nagyobb alma
- 1 marék sima, sós burgonyachips
- só, bors
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés
A húst felkockázzuk, kb 2x2 cm-es darabokra, és egy-egy evőkanál olajon, 3-4 adagban körbepirítjuk őket egy nagyobb vaslábosban. Ha nincs ilyenünk, egy olyan, legalább 8 literes, masszív aljú-falú fazék is megteszi, amely lefedve befér majd a sütőbe. A megpirult húsdarabokat egy edényben félretesszük. A sütőt előmelegítjük 130 fokra.
A káposztát alaposan kimossuk, kiöblítjük, lecsepegtetjük, és a felét a lábosba helyezzük. Visszapakoljuk rá a húsdarabokat, a felkarikázott kolbászt, a fokhagymát és a fűszereket, majd rápúpozzuk a maradék káposztát. Alaposan sózzuk-borsozzuk. Felöntjük a pezsgővel. Ha kevés lenne, annyi vízzel kipótoljuk, hogy a folyadék épp ellepje a káposztát. Felforraljuk, majd lefedve a 130 fokos sütőbe tesszük 3 órára.
Ekkor hozzáadjuk az alma- és az ananászkockákat, a csipszet is, összetörve, és az egészet összeforgatjuk. Lefedve visszatesszük a sütőbe még 1órára.
Az elkészült ételt még egyszer összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ha kell. A folyadék mennyisége ízlés kérdése: ha rövidebb lén szeretjük, a tálalás előtti újramelegítéskor nyugodtan forraljunk el belőle.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.