Lengyelül kulebiak minden, ami két tésztaréteg között van. A szó jelentése csak annyi: lepény vagy pite. Karácsonykor szokás feltekerni a megtöltött tésztát, így látványosabb lesz. Az év más részében viszont gyakori, hogy csak kettévágják a tésztát alsó és felső lapra, közé tölteléket simítanak, aztán tepsiben vagy kerek formában megsütik. A káposztás tölteléknek előnyére válik, ha áll egy napot, ezért érdemes előre elkészíteni. Ha pedig nem karácsony estéjén tálaljuk, vagy nem böjti ételnek szánjuk, húsos töltelékkel is bélelhetjük. Finom bele a hagymás alapon előpirított, szétmorzsolt kolbászhús, amelyet tejföllel lazítunk, és friss petrezselyemmel ízesítünk.
Káposztás, gombás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl langyos tej
- 1 tasak (7 g) szárított élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 5 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
A töltelékhez:
- 2 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
- ½ dl olaj
- 60 dkg friss, vegyes erdeigomba, megtisztítva és vékonyra szeletelve
- 50 dkg savanyú káposzta, átmosva és kinyomkodva
- só és frissen őrölt bors
- 1 teáskanál cukor
A tál kikenéséhez:
- 1 evőkanál olvasztott, kihűlt vaj
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A kenéshez:
- 1 tojás, villával elhabarva
Elkészítés
A tésztához a cukrot belekeverjük a tejbe, aztán belevegyítjük az élesztőt is. Félretesszük pár percre, hogy az élesztő felhabosodjon a cukros tejben.
A lisztet meglangyosítjuk a mikrohullámú sütőben, majd átszórjuk egy tálba, és hozzákeverjük a sót, a borsot. Hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet és az olvadt vajat. Dagasztókaros robotgéppel kb. 7 perc alatt tésztát készítünk belőle.
Kikenünk olvasztott vajjal egy tálat, áttesszük bele a kidagasztott tésztát, és átforgatjuk, hogy a külseje mindenhol vékonyan vajas legyen. A tésztabuci közvetlen felületére folpakot nyomkodunk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A hagymát mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztjuk az olajon egy kb. 24 cm átmérőjű, 4 literes lábosban. Hozzátesszük a gombát, kevergetve pároljuk vele kb. 5 percig, aztán hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a cukorral, és lefedve, néha megkeverve 30 perc alatt készre pároljuk. Ezután kihűtjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztes deszkán átgyúrjuk. Félreteszünk belőle egy kb. 10 dkg-os darabot a díszítéshez, majd a maradék tésztát 30×20 cm-es, 0,5 cm vékony téglalapra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztán szétkenjük a káposztás tölteléket, de a széleken üresen hagyunk egy 22 cm-es peremet. Az üresen hagyott részeket vékonyan megkenjük a villával elhabart tojással, majd a tésztát feltekerjük, és a két végét összenyomkodjuk. A tetejét vékonyan megkenjük a tojással.
A félretett tésztát 0,5 cm vékony lapra nyújtjuk, és süteménykiszúróval díszeket szúrunk ki belőle (falevelet, szívet, csillagot stb.). A kiszúrt darabokat finoman a tésztára nyomjuk. Ezután a tésztatekercset megint megkenjük vékonyan a tojással.
A tésztatekercset meleg helyen kb. 30 perc alatt megkelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe. 10 A tésztatekercset ráhelyezzük a tepsire, és 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tepsistül rácsra tesszük, és azon langyosra hűtjük.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.