Falatok

Tarjás pogácsa

Tarjás pogácsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • ½ dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2½ dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 20 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • A töltelékhez:

  • 1 nagyobb lila hagyma
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 1 evőkanál aprított, friss rozmaringlevél
  • 1 evőkanál aprított friss kakukkfűlevél
  • 5 dkg vaj
  • ½ teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítés

1

A töltelékhez a hagymát finomra vágjuk, a tarját ledaráljuk.

2

A hagymát a vajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a füstölt tarját, a zöldfűszereket, és sózzuk, borsozzuk. A tölteléket néhány percig kevergetve lepirítjuk. Félretesszük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

3

Ezalatt összeállítjuk a tésztát. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.

4

Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejben felfuttatott élesztőt és ide kanalazzuk a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk. Kissé lágy, jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapunk.

5

A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 15–20 percig letakarva pihentetjük. Ezután a deszkát belisztezzük, és a tésztát 1-2 mm vastagságra nyújtjuk, a húsos töltelékkel megtöltjük, majd hajtogatjuk. A kinyújtott tésztán elkenjük a töltelék 3/4-ét. Ezután a tésztát gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal szélső tésztadarabot a középsőre hajtjuk, majd annak tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsíkot megkenjük a maradék töltelékkel. A tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát is a közepéig. Végül középen összecsukjuk, mint egy könyvet.

6

Belisztezünk egy nagyobb tányért vagy tálcát, és a tésztát rátesszük. Folpakkal letakarjuk, és legalább 2 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

7

A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

8

A pogácsákat sütőpapíros tepsikre ültetjük, és 30–40 percig hagyjuk, hogy megkeljenek. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

9

Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük, vigyázva, hogy az oldalukra ne csorogjon le. Kb. 18 perc alatt pirosra sütjük őket.

Megjegyzés

Kb. 70 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet