Tarjás pogácsa
Hozzávalók
A tésztához:
- ½ dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2½ dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 20 dkg hideg vaj, felkockázva
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
A töltelékhez:
- 1 nagyobb lila hagyma
- 25 dkg füstölt tarja
- 1 evőkanál aprított, friss rozmaringlevél
- 1 evőkanál aprított friss kakukkfűlevél
- 5 dkg vaj
- ½ teáskanál só
- frissen őrölt bors
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés
A töltelékhez a hagymát finomra vágjuk, a tarját ledaráljuk.
A hagymát a vajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a füstölt tarját, a zöldfűszereket, és sózzuk, borsozzuk. A tölteléket néhány percig kevergetve lepirítjuk. Félretesszük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.
Ezalatt összeállítjuk a tésztát. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejben felfuttatott élesztőt és ide kanalazzuk a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk. Kissé lágy, jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapunk.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 15–20 percig letakarva pihentetjük. Ezután a deszkát belisztezzük, és a tésztát 1-2 mm vastagságra nyújtjuk, a húsos töltelékkel megtöltjük, majd hajtogatjuk. A kinyújtott tésztán elkenjük a töltelék 3/4-ét. Ezután a tésztát gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal szélső tésztadarabot a középsőre hajtjuk, majd annak tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsíkot megkenjük a maradék töltelékkel. A tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát is a közepéig. Végül középen összecsukjuk, mint egy könyvet.
Belisztezünk egy nagyobb tányért vagy tálcát, és a tésztát rátesszük. Folpakkal letakarjuk, és legalább 2 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapíros tepsikre ültetjük, és 30–40 percig hagyjuk, hogy megkeljenek. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük, vigyázva, hogy az oldalukra ne csorogjon le. Kb. 18 perc alatt pirosra sütjük őket.
Megjegyzés
Kb. 70 db lesz belőle.