A padlizsán parázson szerzett füstösségét jótékonyan erősíti némi tahini és szezámolaj. Ha esetleg maradt sült fokhagymánk, azt is keverjük nyugodtan bele. Isteni falatoznivaló egy kevés meleg pitával.
Füstös padlizsánkrém
Hozzávalók
- 3 közepes padlizsán
- 2 fej vöröshagyma, megmosva, héjastul
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 ág friss rozmaring, levelei apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 2 evőkanál tahini
- 1 evőkanál szezámolaj
- néhány csepp frissen facsart citromlé
- só és frissen őrölt bors
A sütéshez:
- kevés olaj
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítés
A padlizsánokat megszurkáljuk, vékonyan megolajozzuk. A vöröshagymát vékonyan megolajozzuk, aztán egyenként két réteg alufóliába csomagoljuk mindet. Amikor a parázs fehéren izzik, a zöldségeket óvatosan közvetlenül a parázsra fektetjük. Néha megforgatva addig sütjük, amíg megpuhulnak, a külsejük kicsit meg is ég. Ehhez a hagymának kb. 15, a padlizsánnak kb. 20 perc kell. Leemeljük őket a parázsról, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A padlizsánokat félbevágjuk, belsejüket egy késes betétű robotgépbe kanalazzuk. A vöröshagymákat meghámozzuk, a gyökérrészt levágjuk, a sült hagyma belsejét pedig a padlizsánhúshoz adjuk. A zöldségeket a robotgépben krémesre pürésítjük, majd belekeverjük az összes többi hozzávalót. Végül sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor megcsorgathatjuk kevés extraszűz olívaolajjal. Jól lezárt edényben 3 napig eltartható.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.