Egyszerű megcsinálni, és pont annyira különleges, amennyi még nem riasztja el a válogatós gyerekeket sem. Tapasztalatom szerint a szülők is odavannak érte, ezért érdemes dupla adagot gyártani.
Pestós virslifalatok
Hozzávalók
- 25 dkg fagyasztott, kiolvasztott leveles tészta
- 20 dkg minivirsli
A pestóhoz:
- 4 dkg fenyőmag
- 4 dkg friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 4 dkg parmezán, frissen reszelve
- ½ dl extraszűz olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A kenéshez:
- 1 tojás, villával elkeverve
A mártogatós hígításához:
- kevés extraszűz olívaolaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe.
A pestóhoz a fenyőmagot mérsékelt tűzön megpirítjuk egy kis méretű serpenyőben, majd kihűtjük. Ezután a fenyőmagot, a bazsalikomleveleket, a fokhagymát, a parmezánt és az olívaolajat botmixerrel összepépesítjük. A kész pestót sózzuk, borsozzuk.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán 28×24,5 cm-es lapra nyújtjuk, majd felvágjuk 7×3,5 cm-es kisebb lapokra. Mindegyiket megkenjük ¼ teás kanál pestóval, és belecsavarunk 1 minivirslit. A tésztavégek találkozásait a két ujjunk között összecsippentjük, hogy jól összeragadjanak.
A virsliket egymástól 3-3 cm-re helyezzük a tepsire. A tésztabundák tetejét megecseteljük tojással, majd villával megszurkáljuk. Megsütjük 15–20 perc alatt a sütőben. A maradék pestót kevés olívaolajjal hígabbra keverjük, és mártogatósként adjuk.
Megjegyzés
28 virslifalat lesz belőle.