Bő olaj helyett végül a sütőben készülnek el a húsgolyók, ezért a hagyományos változathoz képest egészségesebb. A sültpaprika-mártogatós pedig legalább annyira jóízű, mint a gyakran túlcukrozott ketchup.
Fasírtgolyó sültpaprika-mártogatóssal
Hozzávalók
A fasírthoz:
- 10 dkg házi töpörtyűs pogácsa
- 1 dl tej
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 1 kis fej vöröshagyma, lereszelve
- 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva
- só és frissen őrölt bors
A sütéshez:
- 1½ dl olaj
A sültpaprika-mártogatóshoz:
- 30 dkg konzerv-sültpaprika, lecsepegtetve
- 5 dkg feta, lecsepegtetve és felkockázva
- 1 nagy gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 2 teáskanál morzsolt oregánó
- ¼ dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, rácsos tepsibe.
A fasírtgolyókhoz a pogácsát darabokra tépjük, majd egy kis tálban nyakon öntjük a tejjel, és hagyjuk, hogy minél több folyadékot magába szívjon. Kinyomkodjuk, és átrakjuk egy nagy tálba.
A pogácsához hozzáadjuk a darált húst, a tojást, a vöröshagymát, a fokhagymát és a felaprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk. A masszából enyhén nedves kézzel 3,5 cm átmérőjű golyókat formázunk.
A sütéshez az olajat vékony rétegben, nagy lángon megforrósítjuk egy 28 cm átmérőjű edényben. A fasírtgolyókat 3 adagra osztva, adagonként 3-3 perc alatt körbepirítjuk rajta, de csak mérsékelt tűzön. Ami kész, átszedjük a rácsos tepsibe.
A fasírtgolyókat 15 perc alatt készre sütjük a sütőben. Ezalatt a mártogatóshoz a hozzávalókat botmixerrel összedolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a fasírtgolyókba koktélpálcikákat szúrunk, és a sültpaprika-mártogatóssal kínáljuk.
Megjegyzés
10 kis adag lesz belőle.