Hagymás pogácsa
Hozzávalók
- ½ dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 20 dkg hideg vaj, felkockázva
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
A töltelékhez:
- 3 db lila hagyma, vékonyra felkarikázva
- 5 dkg vaj
- só
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés
A töltelékhez a hagymát sózzuk, a vajon puhára pároljuk és kihűtjük.
A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt.
Összegyúrjuk. Kissé lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarjuk, és 15–20 percig pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, a hagymával töltjük és hajtogatjuk. A kinyújtott tésztán elkenjük a töltelék 3/4-ét. Ezután a tésztát gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal szélső tésztadarabot a középsőre hajtjuk, majd annak tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsíkot megkenjük a maradék töltelékkel. A tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát is a közepéig. Végül középen összecsukjuk, mint egy könyvet. Lazán folpakba csomagoljuk, és legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítjük.
A megkelt pogácsákat felvert tojással lekenjük, és a forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés
Kb. 85 db lesz belőle.