Minden lengyel család másképpen készíti, de a változatok abban megegyeznek, hogy a káposztán kívül elengedhetetlen hozzávalója a hús, a kolbász, a gomba, a paradicsom, kevés méz és némi gyümölcs. Nemhogy előre elkészíthető, de szinte kötelező is, hiszen, mint minden káposztás ételre, erre ugyanúgy igaz: annál finomabb, minél többször melegítik újra. Rozskenyérrel vagy krumplival szokás enni, és előtte érdemes feltüzelni az emésztőnedveket egy kupica, jégbe hűtött vodkával, ahogy a lengyelek is teszik.
Káposztás ragu borjúhússal
Hozzávalók
- 5 dkg szárított, vegyes erdeigomba
- 2 dl testes száraz vörösbor
- 50 dkg borjúcomb, kb. 2×5 cm-es csíkokra vágva
- só és frissen őrölt bors
- 20 dkg szalonna, felkockázva
- 3 evőkanál olaj
- 20 dkg füstölt házi kolbász, 1 cm vastagon felkarikázva
- 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
- 50 dkg savanyú káposzta, átöblítve és kinyomkodva
- 15 dkg magozott aszalt szilva, apróra vágva
- 1 evőkanál köménymag
- 4 babérlevél, széttépkedve
- 1 evőkanál méz
A tálaláshoz:
- esetleg 3 dl tejföl
Elkészítés
A szárított gombát annyi vízben, amennyi ellepi, 15 percen át forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. A gomba levét kávéfilterrel bélelt szűrőben átszűrjük, aztán kimérünk belőle 1 dl-t, és összekeverjük a borral. A gomba többi főzőlevére nincs már szükség. Ezután a gombát apró falatokra vágjuk, és magunk mellé készítjük.
A húst sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát egy kb. 28 cm átmérőjű, 10 cm magas, vastag aljú lábosban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.
Az edényben maradt zsiradékot nagy lángon megforrósítjuk, és először a húst, majd a kolbászt 2-2 adagra osztva, adagonként kb. 2-2 perc alatt előpirítjuk rajta.
Az összes előpirított húst és kolbászt visszatesszük az edénybe. Hozzákeverjük a hagymát, a savanyú káposztát, a gombát, az aszalt szilvát, a gomba főzővizével hígított bort, a köményt, a babért és a mézet. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd finoman megsózzuk, és kifejezetten erőteljesen megborsozzuk.
Az ételt nagy lángon kevergetve kb. 2 percig forraljuk. Ezután lefedve mérsékelt tűzön, néha megkeverve, 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a szalonnapörcöket, és ezekkel 1-2 percig tovább főzzük. Tálaláskor külön adnunk mellé tejfölt.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.