Békebeli vendégváró sütemény, a karácsony minden csodálatos ízével és illatával. Jó előre elkészíthető, és sokáig eltartható. Sőt ahhoz, hogy igazán porhanyós legyen, kell is 2-3 napot állnia.
Mézes-marcipános szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- ½ kg finomliszt
- ¼ teáskanál só
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
- 6 dkg vaj
- 12 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- kb. ½ dl tej
A töltelékhez:
- ½ liter tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 7 dkg búzadara
- ¼ teáskanál só
- 30 dkg fehér marcipánmassza
- 20 dkg puha vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál keserűmandula-aroma
- 30 dkg feketeribizli-lekvár
A mázhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 dkg vaj
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a mézessütemény-fűszerkeveréket összevegyítjük egy nagy tálban.
A vajat, a mézet, a cukrot és a reszelt citromhéjat folyósra összemelegítjük egy 2 literes lábosban. Langyosra hűtjük, és kézi habverővel egyenként hozzádolgozzuk a tojássárgájákat.
A mézes részt beleöntjük a lisztes tálba, majd hozzáadjuk a tejet, és az egészből tésztát gyúrunk. Ha a tészta túl száraz, kevés tejjel még lazíthatjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, téglalapra formázzuk, és külön-külön folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 30×40 cm-es tepsit.
Az egyik tésztabucit enyhén lisztezett sütőpapíron 3 mm vékony, kb. 20×25 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, aztán a sütőpapírral együtt rácsúsztatjuk a tepsi hátoldalára, majd villával néhány helyen megszurkáljuk, és kb. 8 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük a tésztalapot.
Az előzőek szerint sütünk még 3 tésztalapot a többi tésztából.
A töltelékhez a tejet a vanília kikapart magjaival együtt felforraljuk egy 2 literes lábosban. Beleszórjuk a búzadarát és a sót, aztán kézi habverővel kevergetve, lassú tűzön sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belecsipkedjük a marcipánt, és továbbra is kézi habverőt használva simára dolgozzuk benne, végül hozzákeverjük a mandulaaromát is. Ezután teljesen kihűtjük.
A vajat és a porcukrot 2-3 perc alatt robotgéppel alaposan kikeverjük.
A porcukros vajat apránként hozzáadagoljuk robotgéppel a kihűlt marcipános alaphoz.
Összeállítjuk az édességet. Az első tésztalapot vékonyan megkenjük a lekvár 1/3 részével, aztán a marcipános töltelék 1/3 részével. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és megkenjük a maradék lekvár felével, majd a marcipános töltelék felével. Erre ráfektetjük a harmadik tésztalapot, és megkenjük a maradék lekvárral meg marcipános töltelékkel. Végül lefedjük a negyedik tésztalappal.
A süteményt folpakkal letakarva 1 éjszakán keresztül puhulni hagyjuk a hűtőben.
Másnap a mázhoz az étcsokoládét a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, aztán széles pengéjű késsel egyenletesen elsimítjuk a sütemény tetején. Hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel kb. 2,5×2,5 cm-es szeletekre vágjuk.
Megjegyzés
Kb. 80 szelet lesz belőle.