Édességek

Mézes-marcipános szelet

Békebeli vendégváró sütemény, a karácsony minden csodálatos ízével és illatával. Jó előre elkészíthető, és sokáig eltartható. Sőt ahhoz, hogy igazán porhanyós legyen, kell is 2-3 napot állnia.

Mézes-marcipános szelet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 értékelés, átlag: 3,61 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • ½ kg finomliszt
  • ¼ teáskanál só
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
  • 6 dkg vaj
  • 12 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • kb. ½ dl tej
  • A töltelékhez:

  • ½ liter tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 dkg búzadara
  • ¼ teáskanál só
  • 30 dkg fehér marcipánmassza
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál keserűmandula-aroma
  • 30 dkg feketeribizli-lekvár
  • A mázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a mézessütemény-fűszerkeveréket összevegyítjük egy nagy tálban.

2

A vajat, a mézet, a cukrot és a reszelt citromhéjat folyósra összemelegítjük egy 2 literes lábosban. Langyosra hűtjük, és kézi habverővel egyenként hozzádolgozzuk a tojássárgájákat.

3

A mézes részt beleöntjük a lisztes tálba, majd hozzáadjuk a tejet, és az egészből tésztát gyúrunk. Ha a tészta túl száraz, kevés tejjel még lazíthatjuk.

4

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, téglalapra formázzuk, és külön-külön folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

5

Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 30×40 cm-es tepsit.

6

Az egyik tésztabucit enyhén lisztezett sütőpapíron 3 mm vékony, kb. 20×25 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk, aztán a sütőpapírral együtt rácsúsztatjuk a tepsi hátoldalára, majd villával néhány helyen megszurkáljuk, és kb. 8 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük a tésztalapot.

7

Az előzőek szerint sütünk még 3 tésztalapot a többi tésztából.

8

A töltelékhez a tejet a vanília kikapart magjaival együtt felforraljuk egy 2 literes lábosban. Beleszórjuk a búzadarát és a sót, aztán kézi habverővel kevergetve, lassú tűzön sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belecsipkedjük a marcipánt, és továbbra is kézi habverőt használva simára dolgozzuk benne, végül hozzákeverjük a mandulaaromát is. Ezután teljesen kihűtjük.

9

A vajat és a porcukrot 2-3 perc alatt robotgéppel alaposan kikeverjük.

10

A porcukros vajat apránként hozzáadagoljuk robotgéppel a kihűlt marcipános alaphoz.

11

Összeállítjuk az édességet. Az első tésztalapot vékonyan megkenjük a lekvár 1/3 részével, aztán a marcipános töltelék 1/3 részével. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és megkenjük a maradék lekvár felével, majd a marcipános töltelék felével. Erre ráfektetjük a harmadik tésztalapot, és megkenjük a maradék lekvárral meg marcipános töltelékkel. Végül lefedjük a negyedik tésztalappal.

12

A süteményt folpakkal letakarva 1 éjszakán keresztül puhulni hagyjuk a hűtőben.

13

Másnap a mázhoz az étcsokoládét a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, aztán széles pengéjű késsel egyenletesen elsimítjuk a sütemény tetején. Hagyjuk teljesen megdermedni.

14

Tálalás előtt forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel kb. 2,5×2,5 cm-es szeletekre vágjuk.

Megjegyzés

Kb. 80 szelet lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet