Ahogy én egy óriási csupor Nutellában szeretnék újjászületni, szerintem Hanna lányom egy hatalmas zsák liofilizált eperszeletben. Odavan az érett eper ízét többszörös koncentrációban nyújtó, fagyasztva szárított, cukor nélkül tartósított, vérpiros, vékony lapocskákért. Ezért tavaly karácsonykor az egyik nagykertől rendeltem 1 kg liofilizált eperszeletet, és kis zacskónként becsomagoltam a fa alá. De hiába a nagyker, az ára így is húzós volt. És mivel elkerülhetetlen, hogy a kieszegetett zacskók alján megmaradjon egy kis eperpor, elkezdtem összegyűjteni, mert gyönyörűen lehet vele tortát díszíteni. Viszont Hanna nem a tortákért van oda, hanem inkább az eperporban meghempergetett, mandulavajas energiagolyókért.
Epres energiagolyó
Hozzávalók
- 6 dkg gluténmentes zabpehely
- 1 evőkanál chia mag
- ½ biocitrom reszelt héja
- 10 dkg natúr mandulavaj
- 2 evőkanál juharszirup
A hempergetéshez:
- 1 dkg liofilizált eperpor vagy porrá őrölt liofilizált eperszelet
Elkészítés
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk egy tálban. Nem érdemes fakanállal finomkodni.
A masszából enyhén nedves kézzel 14 db diónyi méretű golyót formázunk.
Az eperport beleszórjuk egy tálkába, és egymás után kétszer meghempergetjük benne a golyókat, hogy minél több tapadjon rájuk az ízes, gyönyörű „piros hóból”. Tálalásig lezárt dobozban tartjuk a hűtőben.
Megjegyzés
14 db lesz belőle.