Folyamatosan kísérletezek olyan édességekkel, amelyek nem az „ahhoz képest, hogy mentes, egészen ehető” kategóriába tartoznak, hanem a „nem hiszed el róla, hogy mentes” verseny nyertesei lehetnének. Ez a sütemény pontosan ilyen, bár megelőzte számos kudarc, de végül megérte, hogy nem adtam fel.
Felfordított nektarinlepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dkg gluténmentes zabpehely
- 8 dkg barna rizsliszt
- 5½ dkg mandulaliszt
- 1½ - 1½ dkg tápiókakeményítő és fehér rizsliszt
- 3½ dkg burgonyakeményítő
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 25 dkg nádcukor
- 6 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1½ dl semleges ízű olaj (pl. szőlőmagolaj vagy felolvasztott kókuszolaj)
A gyümölcsös részhez:
- 50 dkg nektarin, kimagozva és vékony cikkekre vágva
- ½ teáskanál őrölt fahéj
A tálaláshoz:
- kevés porcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 175 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
A gyümölcsöt összekeverjük a fahéjjal egy tálban, és félretesszük.
A tésztához a zabpelyhet egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve enyhén megpirítjuk, majd kihűtjük. Ezután lisztfinomságúra őröljük egy kávédarálóban.
A megőrölt zabpelyhet, a barna rizslisztet, a mandulalisztet, a tápiókakeményítőt, a fehér rizslisztet, a burgonyakeményítőt, a sütőport és a sót lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel jól összevegyítjük egy tálban.
A cukrot, a tojásokat és a vaníliakivonatot 8 perc alatt robotgéppel alaposan felhabosítjuk egy nagy tálban, majd lassú fokozaton apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, aztán az olajat.
A tepsibe szórjuk a fahéjas gyümölcsöt, elegyengetjük, majd a gyümölcsre öntjük a tésztát. A süteményt 45 perc alatt megsütjük, aztán tepsistül rácsra tesszük, és kihűtjük.
A tepsire ráhelyezünk egy vágódeszkát, kifordítjuk rá a süteményt, majd leemeljük a tepsit, lehúzzuk a süteményről a sütő¬papírt, és az édességet kockákra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
24 db lesz belőle.