Édességek/ MENTES!

Malaga “cheesecake”

Mark Twaintől származik a mondás: „Jobb optimistának lenni, aki néha téved, mint pesszimistának, akinek mindig igaza van.” Úgyhogy örök optimistaként megkockáztatom, hogy ez az egyik legcsodásabb sütemény a könyvben, és sokan szeretni fogják. Miközben finomított cukor zéró benne, helyette a természet cukorkájának is nevezett datolya, a karamell-lelkű juharszirup és az édes bortól muskotályossá váló mazsola domborít. Viszont tele van szuperegészséges, nagy fehérjetartalmú olajos magvakkal. Ahhoz képest, mennyire csinos torta, nem sok vele a meló, és különösebb konyhai jártasság nélkül is sikeresen kivitelezhető.

Malaga "cheesecake"

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 értékelés, átlag: 3,62 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • Az alaphoz:

  • 15 dkg magozott aszalt datolya
  • 20 dkg mandula
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • A krémhez:

  • 30 dkg kesudió
  • 2 dl kókusztej
  • 15 dkg kókuszolaj
  • 1¼ dl juharszirup
  • 2 biocitrom
  • A tetejére:

  • 1½ dl édes malagabor
  • ¼ teáskanál agar-agar
  • 10 dkg mazsola
  • 2 dkg tisztított natúr pisztácia, durvára vágva
  • A tortaforma előkészítéséhez:

  • kevés kókuszolaj

Elkészítés

1

Az alaphoz az aszalt datolyát 30 percre meleg vízbe áztatjuk egy tálban, a krémhez a kesudiót pedig 3 órára egy másik tálban. Ezután mindkettőt leszűrjük.

2

Kókuszolajjal kikenünk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

3

Az alaphoz a datolyát és a mandulát késes robotgépben összedaráljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat és a juharszirupot, majd addig járatjuk a gépet, amíg gyúrható állagú masszát kapunk. Vizes kézzel egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaformába.

4

A krémhez a kesudiót, a kókusztejet, a kókuszolajat és a juharszirupot szintén késes robotgépbe tesszük. Hozzáreszeljük mindkét citrom héját, és hozzáfacsarunk 2 evőkanálnyi citromlevet. Kifejezetten alaposan összedolgozzuk az egészet, aztán ha kész a krém, rásimítjuk az alapra.

5

A tortát lefedve 1 napra hűtőbe rakjuk.

6

Másnap egy kis edényben kézi habverővel elkeverjük a borban az agaragart, utána hozzáadjuk mazsolát, és mérsékelt tűzön felforraljuk, majd 5 percig enyhe forrásban tartjuk. Langyosra hűtjük, belevegyítjük a pisztáciát, és a keveréket a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, és megvárjuk, hogy a mazsolás réteg rádermedjen.

7

Tálalás előtt a tortát körbevágjuk forró vízbe mártott késsel, hogy könnyen kiemelhessük a formából.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet