Mark Twaintől származik a mondás: „Jobb optimistának lenni, aki néha téved, mint pesszimistának, akinek mindig igaza van.” Úgyhogy örök optimistaként megkockáztatom, hogy ez az egyik legcsodásabb sütemény a könyvben, és sokan szeretni fogják. Miközben finomított cukor zéró benne, helyette a természet cukorkájának is nevezett datolya, a karamell-lelkű juharszirup és az édes bortól muskotályossá váló mazsola domborít. Viszont tele van szuperegészséges, nagy fehérjetartalmú olajos magvakkal. Ahhoz képest, mennyire csinos torta, nem sok vele a meló, és különösebb konyhai jártasság nélkül is sikeresen kivitelezhető.
Malaga "cheesecake"
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 15 dkg magozott aszalt datolya
- 20 dkg mandula
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál juharszirup
A krémhez:
- 30 dkg kesudió
- 2 dl kókusztej
- 15 dkg kókuszolaj
- 1¼ dl juharszirup
- 2 biocitrom
A tetejére:
- 1½ dl édes malagabor
- ¼ teáskanál agar-agar
- 10 dkg mazsola
- 2 dkg tisztított natúr pisztácia, durvára vágva
A tortaforma előkészítéséhez:
- kevés kókuszolaj
Elkészítés
Az alaphoz az aszalt datolyát 30 percre meleg vízbe áztatjuk egy tálban, a krémhez a kesudiót pedig 3 órára egy másik tálban. Ezután mindkettőt leszűrjük.
Kókuszolajjal kikenünk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Az alaphoz a datolyát és a mandulát késes robotgépben összedaráljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat és a juharszirupot, majd addig járatjuk a gépet, amíg gyúrható állagú masszát kapunk. Vizes kézzel egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaformába.
A krémhez a kesudiót, a kókusztejet, a kókuszolajat és a juharszirupot szintén késes robotgépbe tesszük. Hozzáreszeljük mindkét citrom héját, és hozzáfacsarunk 2 evőkanálnyi citromlevet. Kifejezetten alaposan összedolgozzuk az egészet, aztán ha kész a krém, rásimítjuk az alapra.
A tortát lefedve 1 napra hűtőbe rakjuk.
Másnap egy kis edényben kézi habverővel elkeverjük a borban az agaragart, utána hozzáadjuk mazsolát, és mérsékelt tűzön felforraljuk, majd 5 percig enyhe forrásban tartjuk. Langyosra hűtjük, belevegyítjük a pisztáciát, és a keveréket a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, és megvárjuk, hogy a mazsolás réteg rádermedjen.
Tálalás előtt a tortát körbevágjuk forró vízbe mártott késsel, hogy könnyen kiemelhessük a formából.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.