Modoros neve ellenére egy pofonegyszerűen elkészíthető leves, amely valahogy mégis több, mint amit a hozzávalók listájából sejteni lehetne. Egyszerre krémes, mégsem telítő, viszont a hidegben annál jobban eső kanalaznivaló. A zellerszárat, még ha nehézkes is apró kockákra vágni, ne hagyják ki belőle, mert a frissessége nagyon jól illik a gesztenyéhez.
Gesztenyekrémleves sonkachipsszel és szárzeller-„kaviárral”
Hozzávalók
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 szárzeller, meghámozva és vékony szeletekre vágva
- 20 dkg előfőzött, natúr gesztenye, durvára vágva
- 2 cl konyak (elhagyható)
- 1½ liter csirkealaplé
- 2 ág friss kakukkfű, levelei lecsipegetve (elhagyható)
- frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 3 meghámozott és apró kockákra vágott szárzeller
- 4 szelet 200 fokos sütőben ropogósra sütött sonka
Elkészítés
Egy legalább 2 literes lábosban közepes lángon megmelegítjük az olajat, rászórjuk a vöröshagymát és a szárzellert, megsózzuk, és néha megkeverve 6–8 perc alatt lepirítjuk.
Hozzászórjuk a gesztenyét, és kevergetve azt is megpirítjuk. Óvatosan felöntjük a konyakkal, ha használunk, és hagyjuk elforrni.
Felöntjük az alaplével, nagy lángon felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és további 15 percet gyöngyöző forrásban főzzük. Végül beleszórjuk a kakukkfüvet, ha használunk. Hűlni hagyjuk, majd botmixerrel vagy turmixgépben minél finomabbra pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. (2 nappal korábban is elkészíthető.)
Tálalás előtt újramelegítjük a levest, és a sonkacsipsszel és a zellerkockákkal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.