Levesek

Sültpaszternák-krémleves császárhúslekvárral

A nemesen egyszerű levest a császárhúslekvár emeli négyzetre. Hogy mi is az? Húsos-édes, sós és pikáns, roppanós csoda, amit minden férfi imádni fog.

Sültpaszternák-krémleves császárhúslekvárral

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg paszternák, meghámozva és hosszában elnegyedelve
  • 1 alma, félbevágva, a magháza eltávolítva
  • 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva és félbevágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál só
  • 5 dl habtejszín
  • só és frissen őrölt bors
  • A császárhúslekvárhoz:

  • 50 dkg füstölt főtt császárhús
  • 20 dkg angolszalonna
  • 1 nagy fej fehér hagyma, apróra vágva
  • 1 salottahagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
  • 1 dl Calvados vagy whiskey
  • 1 dl juharszirup
  • 5 evőkanál balzsamecet
  • 5 evőkanál barna cukor
  • A tetejére:

  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt.

2

Ráfektetjük a paszternákdarabokat, közéjük tesszük a vágott oldalukkal lefelé az alma- és a hagymafeleket. Meglocsoljuk az olívaolajjal, meghintjük a sóval, betoljuk a sütőbe, és kb. 45 perc alatt puhára sütjük.

3

A sült almáról leszedjük a héját, és kidobjuk. Az így meghámozott puha almát, a hagymát és a paszternákot áttesszük egy 3 ½ literes lábosba, hozzákeverjük a tejszínt, és botmixerrel pürésítjük.

4

Felöntjük 1½ liter vízzel, felforraljuk, és kb. 15 percig közepes hőmérsékleten enyhén gyöngyöztetve főzzük. Szükség esetén sózzuk.

5

Tálaláskor a tányérokba 1-1 teáskanál császárhúslekvárt teszünk. Rámerjük a forró levest, és meghintjük frissen őrölt borssal.

6

A LEKVÁRHOZ a császárhúst és az angolszalonnát késes betétű robotgépben durvára daráljuk. Beleszórjuk egy 28 cm-es, felforrósított serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt kevergetve átpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük.

7

A visszamaradt zsiradékba szórjuk a hagymákat, aztán kevergetve addig sütjük, amíg karamellizálódni kezd, ez kb. 7 perc.

8

Hozzákeverjük a chilit, a füstölt pirospaprikát, ráöntjük a Calvadost vagy a whiskey-t és a juharszirupot. Közepes hőmérsékleten 3 percig bugyogtatjuk a keveréket.

9

Ekkor elkeverjük benne a balzsamecetet és a barna cukrot, majd további 5 percig folytatjuk az összeforralást.

10

Visszatesszük a félretett pirított szalonnát, és még 10 percig forraljuk a lekvárunkat, amíg teljesen besűrűsödik.

11

Forrón sterilizált üvegbe töltjük. Ha kissé kihűlt, a tetejére olívaolajat öntünk, aztán az üveget lezárjuk. A hideg lekvár a hűtőben kb. 1 hónapig áll el.

Megjegyzés

A krémlevesből 6 adag, a császárhúslekvárból 5 dl lesz.

Talán ez is érdekelhet