A nemesen egyszerű levest a császárhúslekvár emeli négyzetre. Hogy mi is az? Húsos-édes, sós és pikáns, roppanós csoda, amit minden férfi imádni fog.
Sültpaszternák-krémleves császárhúslekvárral
Hozzávalók
- 1 kg paszternák, meghámozva és hosszában elnegyedelve
- 1 alma, félbevágva, a magháza eltávolítva
- 1 kis fej vöröshagyma, meghámozva és félbevágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál só
- 5 dl habtejszín
- só és frissen őrölt bors
A császárhúslekvárhoz:
- 50 dkg füstölt főtt császárhús
- 20 dkg angolszalonna
- 1 nagy fej fehér hagyma, apróra vágva
- 1 salottahagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt chili
- 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
- 1 dl Calvados vagy whiskey
- 1 dl juharszirup
- 5 evőkanál balzsamecet
- 5 evőkanál barna cukor
A tetejére:
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt.
Ráfektetjük a paszternákdarabokat, közéjük tesszük a vágott oldalukkal lefelé az alma- és a hagymafeleket. Meglocsoljuk az olívaolajjal, meghintjük a sóval, betoljuk a sütőbe, és kb. 45 perc alatt puhára sütjük.
A sült almáról leszedjük a héját, és kidobjuk. Az így meghámozott puha almát, a hagymát és a paszternákot áttesszük egy 3 ½ literes lábosba, hozzákeverjük a tejszínt, és botmixerrel pürésítjük.
Felöntjük 1½ liter vízzel, felforraljuk, és kb. 15 percig közepes hőmérsékleten enyhén gyöngyöztetve főzzük. Szükség esetén sózzuk.
Tálaláskor a tányérokba 1-1 teáskanál császárhúslekvárt teszünk. Rámerjük a forró levest, és meghintjük frissen őrölt borssal.
A LEKVÁRHOZ a császárhúst és az angolszalonnát késes betétű robotgépben durvára daráljuk. Beleszórjuk egy 28 cm-es, felforrósított serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt kevergetve átpirítjuk. Kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékba szórjuk a hagymákat, aztán kevergetve addig sütjük, amíg karamellizálódni kezd, ez kb. 7 perc.
Hozzákeverjük a chilit, a füstölt pirospaprikát, ráöntjük a Calvadost vagy a whiskey-t és a juharszirupot. Közepes hőmérsékleten 3 percig bugyogtatjuk a keveréket.
Ekkor elkeverjük benne a balzsamecetet és a barna cukrot, majd további 5 percig folytatjuk az összeforralást.
Visszatesszük a félretett pirított szalonnát, és még 10 percig forraljuk a lekvárunkat, amíg teljesen besűrűsödik.
Forrón sterilizált üvegbe töltjük. Ha kissé kihűlt, a tetejére olívaolajat öntünk, aztán az üveget lezárjuk. A hideg lekvár a hűtőben kb. 1 hónapig áll el.
Megjegyzés
A krémlevesből 6 adag, a császárhúslekvárból 5 dl lesz.