Kecskesajtos céklaleves
Hozzávalók
- 35 dkg cékla
- ½ fej vöröshagyma
- 1½ evőkanál olívaolaj
- 1 púpos evőkanál cukor
- 1 kis kezeletlen citrom
- só és frissen őrölt bors
A rozmaringos mandulához:
- 10 dkg hámozott mandula
- ¾ dl olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- só és frissen őrölt bors
A sűrítéshez:
- 5 dkg natúr kecskrémsajt
- 1 dl habtejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A mandulát egy kis edényben aranybarnára sütjük az olajban. Szűrőlapáttal kiszedjük, sózzuk-borsozzuk, friss rozmaringgal fűszerezzük. Ha kihűlt, durvára törjük.
A céklát gumikesztyűs kézzel meghámozzuk, majd megreszeljük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
A hagymát megfonnyasztjuk az olajon egy 20 cm átmérőjű, 3 l-es fazékban. Rádobjuk a céklát, sózzuk-borsozzuk és 3-4 percig lefedve, de néha megkeverve pároljuk.
A hagymás céklához adunk pár darabka citromhéjat, 2 evőkanál citromlevet, a cukrot, 1½ l vizet. A levest felforraljuk, és lefedve, mérsékelt tűzön 15-20 percig főzzük.
A levesből kiszedjük a citromhéjakat, kidobjuk. Turmixgépben 2 részletben pürésítjük, aztán visszaöntjük a fazékba. Ellenőrizzük, megfelelően savanykás-édeskés ízű-e.
A sűrítéshez a hozzávalókat kézi habverővel simára keverjük. Apránként felhígítjuk néhány merőkanálnyi levessel, és átöntjük a fazékba. A levest mérsékelt lángon, kevergetve besűrítjük. Tálaláskor rászórjuk a rozmaringos mandulát.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.