Török csicseriborsó-ragu karamellizált hagymás, csípős bulgurral
Hozzávalók
- 2 doboz 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15 dkg zöldalma
- 1 dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 25 dkg mélyhűtött, felengedett natúr gesztenye
- 2 kávéskanál kurkuma
- ½ kávéskanál őrölt szegfűbors
- 8 szem szegfűszeg
- 1 zöldcitrom leve
- 3 evőkanál friss, aprított korianderzöld
Az alapléhez:
- 1-1 sárgarépa és fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál póréhagyma
- 5 szem fekete bors
A csípős bulgurhoz:
- 10 dkg dió
- 4 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg bulgur
- só és frissen őrölt bors
- 1- 1½ kávéskanál szárított chilipehely
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
A karamellizált hagymához:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál olaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
Az alapléhez a répákat meghámozzuk, a fokhagymát megpucoljuk, a póréról levágjuk a zöld részt. A répákat és a pórét feldaraboljuk, majd a fokhagymával, a borssal és annyi vízzel, amennyi ellepi, levest főzünk belőle.
A levest átszűrjük, kimérünk belőle 3 dl-t.
A raguhoz a csicseriborsó-konzervet leszűrjük, folyó víz alatt alaposan átöblítjük. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A zöldalmát a magháza nélkül falatokra vágjuk, és gőz fölött haraphatóan puhára pároljuk.
Egy 20 cm átmérőjű, 11 cm magas edényben megfonnyasztjuk a hagymát az olajon. Sózzuk-borsozzuk, hozzávegyítjük a fűszereket és a csicseriborsót. Felöntjük a kimért alaplével.
Az ételt lefedve, mérsékelt tűzön kb. 3 percig főzzük, közben párszor megkeverjük. Ezután hozzáadjuk a gesztenyét, és 10 percig tovább főzzük. Végül hozzátesszük az almát, nagyon röviden összefőzzük vele.
A ragut lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a zöldcitrom levét, a korianderzöldet, és tálaljuk.
A karamellizált hagymához a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, gyűrűkre szedjük. Egy 30 cm átmérőjű teflon¬serpenyőben lefedve, de néha megkeverve lassan megpároljuk a vaj-olaj összeolvasztott keverékén. Közben sózzuk-borsozzuk.
A párolt hagymát nagy lángon, fedő nélkül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a balzsamecetet, és erős tűzön pár percig kevergetjük. Ha a cukor megolvadt és az ecet szúrós szaga elillant, lehúzzuk a tűzről.
A bulgurhoz a diót serpenyőben illatosra pirítjuk. Kihűtjük, durvára daráljuk.
A bulgurt 2 evőkanál felforrósított olajon 2-3 percig mérsékelt tűzön kevergetjük egy 20 cm átmérőjű, 10 cm magas lábosban. Sózzuk-borsozzuk, felöntjük 6 dl vízzel. Kb. 10 perc alatt puhára főzzük, aztán leszűrjük, lecsepegtetjük.
A bulgurt, a diót, a fűszereket, a maradék olajat, a karamellizált hagymát kevergetve összemelegítjük. Ha szükséges, sózzuk-borsozzuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.