Klasszikus rizottó helyett egy villámváltozattal dolgozunk: amíg a hús megsül, a rizs gyönyörűen megpuhul alatta.
Csirkecombok gombás rizottóval
Hozzávalók
- kb. 1¼ kg csontos, bőrös csirkecomb (alsó- és felsőcomb vegyesen), kisebb darabokra vágva
- 1 alaposan megmosott citrom
- ½ dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál száraz vermut
A gombás rizottóhoz:
- 3 dkg szárított erdei gomba
- 3 kis fej salottahagyma, vékonyan felkarikázva
- 10 dkg magozott fekete olajbogyó, lecsepegtetve, apróra vágva
- 25 dkg kerek szemű rizottórizs, szűrőben hideg vízzel átöblítve és lecsöpögtetve
A tálaláshoz:
- ½ csokor apróra vágott friss bazsalikom
Elkészítés
A gombás rizottóval kezdünk: a szárított gombát 5 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve 30 percig állni hagyjuk.
Közben haladunk a csirkével. a citromot elfelezzük, 4-4 kis darabba vágjuk, és bedörzsöljük velük a csirkecombokat. a citromdarabok felét félretesszük, a többire nincs szükség. a combokat megkenjük az olívaolajjal, és 20 percre félrerakjuk.
Visszatérünk a megpuhult gombához: leszűrjük, majd az áztatóvizét átszűrjük, és megőrizzük.
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
A gombát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk, és összekeverjük a hagymával, az olajbogyóval meg a rizzsel egy 25×35 cm-es tepsiben. Sózzuk, borsozzuk, és egyenletes rétegben elterítjük. rálocsoljuk a gomba átszűrt áztatólevét és a vermutot.
A csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, és a bőrös oldalukkal lefelé a gombás rizsre fektetjük. Mellészórjuk a félretett citromot, majd a tepsit alufóliával buggyosan lefedjük.
Az ételt 35 percig sütjük. Ekkor kiszedjük a sütőből, levesszük róla a fóliát, és a combokat egy pillanatra kiemeljük a tepsiből. a gombás rizst gyorsan átkeverjük, majd visszarakjuk rá a combokat bőrös oldalukkal felfelé, és az ételt, immár alufólia nélkül, visszatesszük kb. 15 percre a sütőbe.
A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük a combokat, aztán egy szép tálra tesszük. a rizottót ízesítjük a bazsalikommal, és köretként a csirkecombok mellé adjuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.