Főételek

Csirkecombok gombás rizottóval

Klasszikus rizottó helyett egy villámváltozattal dolgozunk: amíg a hús megsül, a rizs gyönyörűen megpuhul alatta.

Csirkecombok gombás rizottóval

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • kb. 1¼ kg csontos, bőrös csirkecomb (alsó- és felsőcomb vegyesen), kisebb darabokra vágva
  • 1 alaposan megmosott citrom
  • ½ dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál száraz vermut
  • A gombás rizottóhoz:

  • 3 dkg szárított erdei gomba
  • 3 kis fej salottahagyma, vékonyan felkarikázva
  • 10 dkg magozott fekete olajbogyó, lecsepegtetve, apróra vágva
  • 25 dkg kerek szemű rizottórizs, szűrőben hideg vízzel átöblítve és lecsöpögtetve
  • A tálaláshoz:

  • ½ csokor apróra vágott friss bazsalikom

Elkészítés

1

A gombás rizottóval kezdünk: a szárított gombát 5 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve 30 percig állni hagyjuk.

2

Közben haladunk a csirkével. a citromot elfelezzük, 4-4 kis darabba vágjuk, és bedörzsöljük velük a csirkecombokat. a citromdarabok felét félretesszük, a többire nincs szükség. a combokat megkenjük az olívaolajjal, és 20 percre félrerakjuk.

3

Visszatérünk a megpuhult gombához: leszűrjük, majd az áztatóvizét átszűrjük, és megőrizzük.

4

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

5

A gombát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk, és összekeverjük a hagymával, az olajbogyóval meg a rizzsel egy 25×35 cm-es tepsiben. Sózzuk, borsozzuk, és egyenletes rétegben elterítjük. rálocsoljuk a gomba átszűrt áztatólevét és a vermutot.

6

A csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, és a bőrös oldalukkal lefelé a gombás rizsre fektetjük. Mellészórjuk a félretett citromot, majd a tepsit alufóliával buggyosan lefedjük.

7

Az ételt 35 percig sütjük. Ekkor kiszedjük a sütőből, levesszük róla a fóliát, és a combokat egy pillanatra kiemeljük a tepsiből. a gombás rizst gyorsan átkeverjük, majd visszarakjuk rá a combokat bőrös oldalukkal felfelé, és az ételt, immár alufólia nélkül, visszatesszük kb. 15 percre a sütőbe.

8

A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük a combokat, aztán egy szép tálra tesszük. a rizottót ízesítjük a bazsalikommal, és köretként a csirkecombok mellé adjuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet