Gimnáziumi matematikatanárom mondta mindig egy-egy feladat felvezetésénél, amikor szóvá tettük, hogy milyen nehéz vagy épp ellenkezőleg, mennyire pofonegyszerű a probléma: „Guszti bácsival nem vitatkozunk.” Somossy tanár úr ilyenkor nem önmagáról beszélt – János volt a keresztneve –, hanem a „de gustibus non est disputandum” latin szólást idézte sajátos (ki)fordításban. És ahogy egy matekpélda nehézségi foka is lehet gusztus kérdése, úgy ez a sült csirke is kinek a világ legjobbja, kinek meg nem az. De hogy nekem egy vajjal megkent, sülő fokhagyma illatától átjárt pipi belül omlós, kívűl pedig ropogós húsa egy hétvégi ebéd sine qua non-ja, az vitathatatlan.
A világ legjobb sült csirkéje
Hozzávalók
- 2 konyhakész csirke
- 1 citrom
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg puha vaj
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt fekete bors
- 4 fej fokhagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés
Mielőtt megsütjük a csirkéket, pontosan le kell mérni mindkettőt külön-külön. Mivel a csirke sütési ideje 50 dekánként 20 perc, amihez még ráadás 30 perc járul, kiszámoljuk, hogy mennyi ideig tart az elkészítésük.
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és amíg melegszik, előkészítjük a két szárnyast. Mindkettőt megmossuk és konyhai papírtörlővel meg is szárítgatjuk kívül-belül. Utána félbevágjuk a citromot, a leveskockát és a megpucolt vöröshagymát is, majd beletömködjük mindegyiknek a felét a csirkék hasüregébe.
A puha vajhoz hozzákeverjük a sót, alaposan meg is borsozzuk, és jön a masszírozás: mintha testápolóval kenegetnénk, úgy simogatjuk a puha vajjal a csirkék bőrét alul-felül-oldalt, sőt a mellrészeket fedő bőrök alá is benyúlunk.
Végül konyhai kötözőspárgával összekötjük a sarkainál mindkét csirke lábacskáit, egy másik madzagdarabbal meg a szárnyakat rögzítjük a törzsükhöz.
A tepsi alját kibéleljük alufóliával, majd a tepsibe pontosan beleilleszkedő sütőrácsra fektetjük a csirkéket, mellükkel lefelé.
A csirkéket betesszük sülni, és gyorsan gerezdekre szedjük a fokhagymafejeket, de nem pucoljuk meg. És számolás megint: a fokhagymagerezdeknek 45 percre van szükségük, hogy belül édesen krémesre, kívül pedig ropogósra süljenek; a csirkéket viszont a sütési idő felénél kell megfordítani, hogy a mellrészük is megpirulhasson.
Ezért a megfelelő pillanatban kivesszük a tepsit a sütőből, a rács alá, az alufóliára szórjuk a fokhagymagerezdeket, megöntözzük őket az olívaolajjal, és már vissza is toljuk a csirkéket a sütőbe. A gondosan kiszámolt sütési idő felénél megfordítjuk a piruló szárnyasainkat a rácson, hogy most már a mellük nézzen felfelé, és így sütjük tovább.
A kiszámított idő leteltével kivesszük az aranybarnára sült csirkéket, és megszórjuk őket bőven apróra vágott petrezselyemmel, majd mindkettőt betakarjuk egy-egy darab alufóliával, hogy felszeletelésük előtt pihenhessenek néhány percet.
A sült fokhagymagerezdeket szűrőkanállal az utolsó szálig kiszedegetjük, és egy kisebb tálkába tesszük. Így aztán bárki vehet belőlük annyit, amennyi jólesik neki.
Megjegyzés
2 sült csirkéből 6 ember ebédelhet meg kiadósan.