Nem vagyok babonás, és ez nagy szerencse, mert különben minden karácsonykor attól félhetnék, nemsokára romokban hever a házasságom. A párom ugyanis ki nem állhatja a mákos gubát, és egyetlen falatot sem hajlandó belőle megenni. Pedig a néphagyomány szerint a karácsonyi ételek mágikus jelentőséggel bírnak: az apró szemű mák a bőséget és a termékenységet biztosítja, a mákos tészta közös eszegetése meg konkrétan a jó házasságot. Persze lehet, hogy mint annyi minden másban, itt is a családi munkamegosztás számít. Még a gimnáziumból ismerjük egymást, és én boldogan megeszem az ő részét is.
Az én mákos gubám
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 5 dl tejszín
- 25 dkg szikkadt kifli
- 12 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy citrom
- 4 tojássárgája
- 10 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez
- kevés vaj
a tálaláshoz
- 2 dl méz
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 fokra és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.
A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.
A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.
Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.