Nemcsak nekünk, a Stahl magazin édesszájú szerkesztőinek nagy kedvence ez a kuglóf, hanem az újság állandó fotósának, Körmendi Imrének is. Imi családjában annyira szeretik, hogy férfi létére ő is megtanulta sütni. A sütemény titka, hogy a szokásoshoz képest jóval több benne a vaj és a tojássárgája, mint amennyi 30 dkg liszthez dukálna. Emiatt végtelenül omlós és bársonyos a textúrája.
Hozzávalók
- 25 dkg puha vaj
- 30 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 2 tojás
- 3 tojássárgája
- 30 dkg finomliszt
- 1 púpos evőkanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 3½ dl + 3 evőkanál tej
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a forma előkészítéséhez
- olvadt vaj és finomliszt
a tálaláshoz
- porcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Olvasztott vajjal kikenünk egy 23 cm átmérőjű, 11 cm magas kuglófformát, és a hűtőbe téve megdermesztjük benne a vajat. Újra kikenjük vajjal, megint megdermesztjük benne, és csak ezután lisztezzük ki.
A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel bő 2 perc alatt jól összedolgozzuk. Egyenként elvegyítjük benne a tojásokat, majd a tojássárgájákat.
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük.
A vajas, tojásos alapba apránként, felváltva belekeverjük a lisztes részt és 3½ dl tejet lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel. Az a cél, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Ezután a kakaót feloldjuk a maradék 3 evőkanál megmelegített tejben, majd a tésztát megfelezzük, és az egyik részhez adjuk a kakaót.
A kétféle tésztát 2-2 evőkanálnyi adagokban elosztjuk a formában úgy, hogy egymás mellé és fölé különböző színű tészta kerüljön. Ha megvagyunk vele, késsel átkeverjük, hogy „márványos” legyen.
A kuglófot 50 percig sütjük, de az utolsó 20 percben alufóliával letakarva. A formában hagyva rácsra tesszük, kihűtjük, majd porcukorral hintjük.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.