Gluténmetes. Tejmentes.
Mamma Mia sütemény
Hozzávalók
- 2 dl enerBIO növényi tej (pl. natúr, vaníliás vagy kókuszos rizsital, zabital, natúr vagy vaníliás szójaital, natúr mandulaital)
- 20 dkg enerBIO aszalt datolya
- 2 teáskanál instant kávé
- 10 dkg enerBIO mandula, késsel durvára vágva
- 10 dkg enerBIO kókuszliszt
- 5 dkg enerBIO hajdinaliszt
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 10 dkg enerBIO kókuszolaj
- 2 tojás
- 1 dl enerBIO juharszirup
- 5 evőkanál enerBIO folyékony virágméz
A mézes szószhoz:
- 6 evőkanál enerBIO kókuszolaj
- 6 evőkanál enerBIO folyékony virágméz
- 4 evőkanál enerBIO mandulakrém
- a tálaláshoz vegán vaníliafagylalt
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x20 cm-es, 5 cm magas tepsit úgy, hogy a papír túllógjon rajta.
A növényi tejet felforrósítjuk, leöntjük vele a datolyát, majd hozzászórjuk az instant kávét, és az egészet botmixerrel simára turmixoljuk. (Érdemes magas falú keverőpohárban végezni, hogy ne fröcsögjön ki.)
A mandulát összevegyítjük a kókuszliszttel, a hajdinaliszttel, a sütőporral, a sóval.
A kókuszolajat, a tojást, a juharszirupot és a mézet egy nagy tálban lassú fokozatú robotgéppel 2 perc alatt jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a géppel a datolyás részt, majd jöhet hozzá a mandulalás rész.
A tésztát egyenletes rétegben belesimítjuk a tepsibe, és 40-45 perc alatt megsütjük. Tepsistül rácsra helyezzük, és kihűtjük.
A tetejére a mézes szószhoz a kókuszolajat és a mézet takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk egy kis edényben, aztán lehúzzuk a tűzről, és kézi habverővel eldolgozzuk benne a mandulakrémet. A hűtőben sűrűre dermesztjük.
A kihűlt süteményt 10x5 cm-es darabokra vágjuk, tányérokra helyezzük, és megcsurgatjuk a mézes szósszal. Melléteszünk egy-egy gombóc vegán vaníliafagyit.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.