Az ízét illetően a mézeskalács mindenmentes alternatívája. De az állaga sűrűbb, a külalakja kicsit vaskosabb. Összességében viszont annyira jó, hogy lehetetlen egyet vagy kettőt enni belőle. Szilveszterre, amikor már mindenkinek elege van a hagyományos mézes sütikből, rengeteget szoktam belőle sütni a bulikra, mert ebből bárki ehet. A mázhoz tojásfehérje helyett aquafabat, a csicseriborsó-konzerv leszűrt levét használom, mert magas növényi fehérjetartalma miatt alkalmas a tojásfehérje kiváltására.
Szilveszteri keksz
Hozzávalók
- 10 dkg natúr mandulavaj
- 4 evőkanál juharszirup
- 4 evőkanál méz
- 17½ dkg gluténmentes zabpehely
- 7½ dkg quinoa
- ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
A fűszerkeverékhez:
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- 1 késhegynyi kínai ötfűszerkeverék
- 1 késhegynyi frissen reszelt
- szerecsendió
- fim]A vaníliás mázhoz:f/cim]
- 1½ evőkanál (22,5 ml) csicseriborsó-konzervlé
- 25 dkg porcukor
- 2 teáskanál keményítőszirup vagy méz
- 1 vaníliarúd
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es lapos tepsire.
A mandulavajat, a juharszirupot és a mézet egy kis edényben, takaréklángon keverve összeolvasztjuk.
A zabpelyhet egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve enyhén megpirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, és ha kihűlt, lisztfinomságúra őröljük. Ugyanebben a serpenyőben enyhén megpirítjuk a quinoát, aztán kihűtjük, és szintén lisztfinomságúra őröljük.
A fűszerkeverék hozzávalóit összevegyítjük egy tálban. Hozzászórjuk a megőrölt zabpelyhet, a megőrölt quinoát, a sütőport és a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a mandulavajas részt, és az egészből sűrű masszát gyúrunk.
A masszából enyhén nedves kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, és egymástól 3 cm-re helyezzük a tepsiken. Ezután ellapítjuk mindet 0,5 cm vékony korongra.
A kekszeket megsütjük 10 perc alatt, egyik tepsivel a másik után. Csak akkor szedjük le, ha teljesen kihűltek.
A mázhoz a hozzávalókat 5 perc alatt alaposan kidolgozzuk robotgéppel. Pont úgy viselkedik, mint a hagyományos tojásfehérjés cukormáz, és színezhető is.
Megjegyzés
Kb. 22 db lesz belőle.