Zaklatott ünnepi időszakokban kapóra jönnek az előre elkészíthető ételek, és ennek a lencsesalátánák kifejezetten használ is, ha áll egy kicsit a hűtőben. Nem volt még olyan szilveszteri buli, ahol ne aratott volna sikert. Lehet enni önmagában, de sült malachoz bőséget jövendölő köretként is prima.
Újévi lencsesaláta
Hozzávalók
- 25 dkg lencse
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 15 dkg mogyoró
- 15 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom
- 1 csomag újhagyma
Az öntethez:
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 dkg friss kakukkfű
Elkészítés
A megpucolt vöröshagymát elnegyedeljük, a fokhagymáról is leszedjük a héját, majd a vöröshagyma-negyedeket, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket és a lencsét beletesszük egy 3 literes fazékba. Ráöntünk annyi vizet, amennyi 3 cm-rel ellepi, felforraljuk, aztán lefedve, mérsékelt tűzön 25 perc alatt megfőzzük a lencsét.
Ezalatt tovább készülünk. A mogyorót egy nagy, száraz serpenyőben méréskelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, darabosra őröljük. Az aszalt paradicsomot lecsepegtetjük az olajtól, pici falatokra daraboljuk. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk. Az öntethez a mustárt és a vörösborecetet kézi habverővel simára keverjük egy nagy salátástálban, majd tovább kevergetjük, és apránként hozzácsurgatjuk az olajat. Apróra vágva belevegyítjük a kakukkfű leveleit, és megsózzuk-megborsozzuk.
A megfőtt lencsét leszűrjük, és elbúcsúzunk a vöröshagyma-negyedektől, a fokhagymagerezdektől meg a babérlevelektől. A lencsét, a mogyorót, az aszalt paradicsomot és az újhagymát hozzáadjuk az öntethez, az egészet alaposan összeforgatjuk, és a lencsesalátát berakjuk a hűtőbe 1 napra, hogy összeérjenek az ízei. Tálaláskor esetleg újra megsózzuk-megborsozzuk, és még egy plusz kis kakukkfűvel felfrissítjük.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.