Édességek

Őszibarackfagylalt mentával

Kellemesen őszibarackos, a mentától frissítő, és mivel nincs benne sok cukor, pompásan érvényesül benne a gyümölcs.

Őszibarackfagylalt mentával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 30 dkg édes, érett őszibarack
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • ½ citrom leve
  • 1½ dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 1½ dl habtejszín
  • ¼ vaníliarúd és kikapart magjai
  • 2 nagy tojássárgája
  • 5 mentaág, a levelei apróra vágva

Elkészítés

1

A barackot meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a cukor felével, a sóval és a citromlével, lefedjük, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

2

A tejet és a tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival és a felvágott rúddal együtt egy vastag aljú lábosban forrpontig melegítjük, majd legalább 30 percig állni hagyjuk.

3

A tojássárgájákat a megmaradt cukorral kézi habverővel fehéredésig keverjük.

4

A tejes tejszínt alacsony hőfokon gyöngyöztetve ismét felforraljuk, majd 1 merőkanálnyit óvatosan, folyamatosan keverve a felvert tojáshoz öntünk belőle. Ezután a temperált tojásos keveréket lassan, folyamatos keverés mellett visszaöntjük a tejes tejszínhez, és a krémet takaréklángon 1-2 perc alatt besűrítjük. Akkor van kész, ha vékony rétegben bevonja a fakanál hátát. (Ha cukorhőmérővel megmérjük, 75 foknál nem szabad melegebbnek lennie.)

5

A krémet átszűrjük, és hozzákeverjük az apróra vágott mentaleveleket. Fóliával letakarjuk, majd hűtőben legalább 4 órán át, de inkább 1 éjszakán keresztül hűtjük.

6

Másnap az érlelt barack levet szitán a vaníliakrémbe szűrjük. Ezzel a fagyialap elkészült, jöhet a fagyasztás: fagylaltgépben a gyártó útmutatásának megfelelően. Fagyigép nélkül a lehűtött alapot egy korábban már a mélyhűtőben fagyosra hűtött kerámiatálba öntjük, majd betesszük a mélyhűtőbe. 1 óra múltán kivesszük, és a fagylaltot kézi robotgéppel alaposan átkeverjük. Ezután ismét visszatesszük a fagyasztóba, majd félóránként robotgéppel újra és újra átkeverjük, hogy a kialakult jégkristályokat minél kisebbre törjük. 4-5 kör, azaz 3-4 óra után megfelelő állagú fagylaltot kapunk. A megmaradt gyümölcshúst a fagyasztás utolsó negyedében adjuk a masszához.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet