Karfiolt használunk, mert teljesen semleges ízű. Jól pótolja a rizst – ami tilos a paleodiétában –, a benne lévő szénhidrát gyorsan felszívódik.
Sült karfiolmorzsa kakukkfüves csirkemájraguval
Hozzávalók
- 1 kg karfiol, megtisztítva és rózsáira szedve
- 15 dkg füstölt szalonna, apró kockákra vágva
- 1 nagy fej lila hagyma, vékonyan felkarikázva
- 1 csokor újhagyma fehér szára, apróra vágva
- 40 dkg csirkemáj, ujjnyi vastagon felszeletelve
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál aprított friss kakukkfű
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 db 30×40 cm-es tepsit.
A karfiolrózsákat aprítógépben rizsszemnyire daráljuk, majd átszórjuk egy nagy tálba.
A szalonnát egy 26 cm-es serpenyőben, mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett zsírjára pirítjuk. a pörcöket kiszedjük, félretesszük.
A kapott zsiradék felével meglocsoljuk a karfiolmorzsát, és szétterítjük az előkészített tepsiken. alufóliával lefedve kb. 20 perc alatt megpároljuk a sütőben (ha szükséges, félidőben megcseréljük a tepsiket). Ezután alufólia nélkül 5 percig sütjük.
A serpenyőben maradt szalonnazsiradékon lefedve, néha megkeverve megfonnyasztjuk a lila és az újhagymát. Közben sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá kevés vizet, hogy ne kapjon le. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, és elvegyítjük benne a fűszereket.
Amikor a karfiolnak már csak pár perce van hátra, a párolt hagymát újramelegítjük mérsékelt tűzön, majd kb. 3 perc alatt megsütjük rajta a májcsíkokat. Vigyázzunk, ne süssük túl. tálalás előtt megsózzuk, megborsozzuk a májat, aztán a karfiolmorzsát ízesítjük a kakukkfűvel, és köretként a szalonnapörcökkel megszórt máj mellé adjuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.