Levesek

Bazsalikomos-fenyőmagos sültparadicsom-leves

Az angol Covent Garden Soup Company frissen főtt, finom leveseket szállít a szigetország szinte összes hipermarketébe. Guszta dobozokban árulják, és se tartósítószer, se adalékanyag nincs bennük. Nemrégiben receptpályázatot hirdettek, ahol ennek a paradicsomlevesnek a kissé kalóriadúsabb változata lett az első. Mi „lightosítottuk”, de arra nagyon odafigyeltünk, hogy az ízein ez ne érződjön.

Bazsalikomos-fenyőmagos sültparadicsom-leves

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dkg vöröshagyma
  • 7 dkg sárgarépa
  • 10 dkg meghámozott zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • ½ liter csirkealaplé
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • ½ liter 100%-os bioparadicsomlé
  • 1½ dl 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín
  • 3 evőkanál aprított, friss bazsalikom
  • A sült paradicsomhoz:

  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 1 evőkanál gyümölcscukor
  • 1½ evőkanál balzsamecet
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • 5 dkg fenyőmag

Elkészítés

1

A sült paradicsomhoz a sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).

2

A paradicsomokat megfelezzük, beleszórjuk egy 35×30 cm-es, sütőpapírral fedett tepsibe, és hozzákeverjük a cukrot meg a balzsamecetet. Sózzuk, borsozzuk, és elrendezzük úgy, hogy egy rétegben legyenek, majd 1 óra alatt megsütjük. (Pár órával korábban elkészíthető, szobahőmérsékleten tartjuk.)

3

A hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát megpucoljuk. Ezután a hagymát apróra vágjuk, a répát és a zellert a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, a fokhagymát összezúzzuk.

4

Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát egy 24 cm átmérőjű, 5 liter űrtartalmú fazékban, és közben sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, a zellert és a reszelt citromhéjat, majd a zöldséges alapot lefedve, néha megkeverve mérsékelt tűzön 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, közben öntünk hozzá ½ dl csirkealaplevet.

5

A zöldségekhez hozzávegyítjük a sűrített paradicsomot, és nagy lángon kb. 1 percig kevergetjük velük, hogy kicsit megkaramellizálódjon. Most jöhet a fazékba a sült paradicsom ¾ része, a csirkealaplé, a paradicsomlé és a tejszín.

6

A levest sózzuk-borsozzuk, felforraljuk, és mérsékelt tűzön 3 perc alatt kevergetve összefőzzük. Ezután turmixgépben pürésítjük, majd visszatöltjük a fazékba, és belekeverjük a friss bazsalikomot meg a maradék sült paradicsomot. A tálaláshoz a fenyőmagot egy kis serpenyőben kevergetve aranybarnára pirítjuk, és külön tálkában kínáljuk a leves mellé.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet