Az angol Covent Garden Soup Company frissen főtt, finom leveseket szállít a szigetország szinte összes hipermarketébe. Guszta dobozokban árulják, és se tartósítószer, se adalékanyag nincs bennük. Nemrégiben receptpályázatot hirdettek, ahol ennek a paradicsomlevesnek a kissé kalóriadúsabb változata lett az első. Mi „lightosítottuk”, de arra nagyon odafigyeltünk, hogy az ízein ez ne érződjön.
Bazsalikomos-fenyőmagos sültparadicsom-leves
Hozzávalók
- 5 dkg vöröshagyma
- 7 dkg sárgarépa
- 10 dkg meghámozott zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- ½ liter csirkealaplé
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ liter 100%-os bioparadicsomlé
- 1½ dl 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín
- 3 evőkanál aprított, friss bazsalikom
A sült paradicsomhoz:
- 40 dkg koktélparadicsom
- 1 evőkanál gyümölcscukor
- 1½ evőkanál balzsamecet
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 5 dkg fenyőmag
Elkészítés
A sült paradicsomhoz a sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
A paradicsomokat megfelezzük, beleszórjuk egy 35×30 cm-es, sütőpapírral fedett tepsibe, és hozzákeverjük a cukrot meg a balzsamecetet. Sózzuk, borsozzuk, és elrendezzük úgy, hogy egy rétegben legyenek, majd 1 óra alatt megsütjük. (Pár órával korábban elkészíthető, szobahőmérsékleten tartjuk.)
A hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát megpucoljuk. Ezután a hagymát apróra vágjuk, a répát és a zellert a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, a fokhagymát összezúzzuk.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát egy 24 cm átmérőjű, 5 liter űrtartalmú fazékban, és közben sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, a zellert és a reszelt citromhéjat, majd a zöldséges alapot lefedve, néha megkeverve mérsékelt tűzön 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, közben öntünk hozzá ½ dl csirkealaplevet.
A zöldségekhez hozzávegyítjük a sűrített paradicsomot, és nagy lángon kb. 1 percig kevergetjük velük, hogy kicsit megkaramellizálódjon. Most jöhet a fazékba a sült paradicsom ¾ része, a csirkealaplé, a paradicsomlé és a tejszín.
A levest sózzuk-borsozzuk, felforraljuk, és mérsékelt tűzön 3 perc alatt kevergetve összefőzzük. Ezután turmixgépben pürésítjük, majd visszatöltjük a fazékba, és belekeverjük a friss bazsalikomot meg a maradék sült paradicsomot. A tálaláshoz a fenyőmagot egy kis serpenyőben kevergetve aranybarnára pirítjuk, és külön tálkában kínáljuk a leves mellé.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.