Ez a leves a magyar szakácskönyvírás nagyasszonyától, a zseniális F. Nagy Angélától származik. Az Ínyencnaptár című, ma már sajnos csak antikváriumokban kapható könyvében jelent meg: frissítően pikáns és kényeztetően bársonyos. Aki eddig nem kóstolta, milyen a sóska, ha leves lesz belőle, itt az alkalom!
Svéd sóskakrémleves
Hozzávalók
- 3 dkg csökkentett zsírtartalmú vaj
- 30 dkg megtisztított sóska
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál méz
- 1½ dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej
- ½ l csirkealaplé
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
A tálaláshoz:
- 1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt)
- 1 dl 12%-os zsírtartalmú tejföl
- 2 főtt tojás
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk egy levesesfazékban, és a megtisztított sóskát lefedve, néha megkeverve 6 perc alatt puhára pároljuk rajta. Közben sózzuk-borsozzuk, és a végén hozzáadjuk a mézet.
A sóskát fedő nélkül addig kevergetjük még, hogy ne maradjon nedves. Ezután ráhintjük a lisztet, ½ percig tovább kevergetjük, majd beleöntjük a tejet és az alaplevet.
A levest felforraljuk, és mérsékelt tűzön kevergetve 5 perc alatt készre főzzük. Sózzuk-borsozzuk, turmixgépben pürésítjük, aztán visszaöntjük a fazékba.
Tálalás előtt a levest a reszelt citromhéjjal együtt újramelegítjük. Az asztalnál külön tálkában kínálunk hozzá tojássárgájával habart tejfölt, valamint vékony cikkekre vágott főtt tojást, mint levesbetétet.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.