Levesek

Svéd sóskakrémleves

Ez a leves a magyar szakácskönyvírás nagyasszonyától, a zseniális F. Nagy Angélától származik. Az Ínyencnaptár című, ma már sajnos csak antikváriumokban kapható könyvében jelent meg: frissítően pikáns és kényeztetően bársonyos. Aki eddig nem kóstolta, milyen a sóska, ha leves lesz belőle, itt az alkalom!

Svéd sóskakrémleves

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 3 dkg csökkentett zsírtartalmú vaj
  • 30 dkg megtisztított sóska
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1½ dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 7 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej
  • ½ l csirkealaplé
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • A tálaláshoz:

  • 1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt)
  • 1 dl 12%-os zsírtartalmú tejföl
  • 2 főtt tojás

Elkészítés

1

A vajat megolvasztjuk egy levesesfazékban, és a megtisztított sóskát lefedve, néha megkeverve 6 perc alatt puhára pároljuk rajta. Közben sózzuk-borsozzuk, és a végén hozzáadjuk a mézet.

2

A sóskát fedő nélkül addig kevergetjük még, hogy ne maradjon nedves. Ezután ráhintjük a lisztet, ½ percig tovább kevergetjük, majd beleöntjük a tejet és az alaplevet.

3

A levest felforraljuk, és mérsékelt tűzön kevergetve 5 perc alatt készre főzzük. Sózzuk-borsozzuk, turmixgépben pürésítjük, aztán visszaöntjük a fazékba.

4

Tálalás előtt a levest a reszelt citromhéjjal együtt újramelegítjük. Az asztalnál külön tálkában kínálunk hozzá tojássárgájával habart tejfölt, valamint vékony cikkekre vágott főtt tojást, mint levesbetétet.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet