Levesek

Spárgakrémleves tökmagolajjal

Klasszikus krémleves néhány ízturbócsavarral. A spárga héjából koncentrált levet főzök, aztán a spárga szárát gőz fölött kevés citromhéjjal együtt párolom, hogy annak aromái belecsimpaszkodjanak a puhuló zöldségbe. Így a leves a végén nem diszkréten, hanem alaposan spárgás ízű. A zsemlekockák sem pucéran pirulnak: először fokhagymás olívaolajban sülnek, aztán petrezselymet keverek hozzájuk. Minderre hideg sajtolású, smaragzöld tökmagolajat csurgatok, amely a szűziesen fehér spárgához színben, ízben egyaránt jól passzol.

Spárgakrémleves tökmagolajjal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg spárga
  • 1 db citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl házi tejföl
  • 1 dkg étkezési keményítő
  • 1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt fehér bors
  • A pirított zsemlekockákhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ¾ dl olívaolaj
  • 3 db (16 dkg) szikkadt szemle, felkockázva
  • 2 evőkanál aprított, friss petrezselyem
  • só és frissen őrölt bors
  • a tálaláshoz 1 dl hidegen sajtolt tökmagolaj

Elkészítés

1

A spárgák héját lehámozzuk, és 4 dl vízzel mérsékelt tűzön 10 perc alatt összefőzzük. A levet kihűtjük, majd leszűrjük.

2

A spárgák rügyes végeit levágjuk, félretesszük, aztán a spárgaszárakat 4 cm-es darabokra aprítjuk. A citromról krumplihámozó késsel leszedünk 3 db 8 cm hosszú, vékony csíkot.

3

A spárgaszárakat a citromhéjjal együtt gőz fölött, lefedve megpároljuk. Ha kész, elköszönünk a citromhéjaktól, és a spárgát meg a párolóvizet megőrizzük.

4

A spárgaszárakat, 4 dl párolóvizet, a tejszínt, valamint a héjak főzése után maradt, leszűrt levet összeturmixoljuk. Átöntjük egy 4 literes fazékba, hozzáadunk 6 dl vizet, sózzuk-borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, és kevergetve, mérsékelt tűzön 5 perc alatt összefőzzük.

5

A tejfölt, az étkezési keményítőt és 4 merőkanálnyi levest kézi habverővel simára habarunk egy kis tálban. Visszaöntjük a többi leveshez, elvegyítjük benne, és a fazékba beledobjuk a félretett spárgarügyeket.

6

A levest mérsékelt tűzön kevergetve készre főzzük, hogy besűrűsödjön, és a spárgarügyek megfőjenek benne.

7

A pirított zsemlekockákhoz a zúzott fokhagymát összemelegítjük az olívaolajjal 2-3 perc alatt egy kis edényben. Szűrőn keresztül átöntjük egy 28 cm átmérőjű serpenyőbe, és megpirítjuk benne a zsemlekockákat. Ezután átszedjük őket egy tálkába, és még melegen sózzuk, borsozzuk, hozzávegyítjük az aprított petrezselymet. Megvárjuk, amíg kihűl. (Pár órával korábban is elkészíthető.)

8

Tálaláskor a leveshez külön kínáljuk a pirított zsemlekockákat és a tökmagolajat.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet