Klasszikus krémleves néhány ízturbócsavarral. A spárga héjából koncentrált levet főzök, aztán a spárga szárát gőz fölött kevés citromhéjjal együtt párolom, hogy annak aromái belecsimpaszkodjanak a puhuló zöldségbe. Így a leves a végén nem diszkréten, hanem alaposan spárgás ízű. A zsemlekockák sem pucéran pirulnak: először fokhagymás olívaolajban sülnek, aztán petrezselymet keverek hozzájuk. Minderre hideg sajtolású, smaragzöld tökmagolajat csurgatok, amely a szűziesen fehér spárgához színben, ízben egyaránt jól passzol.
Spárgakrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók
- 1 kg spárga
- 1 db citrom
- 2 dl habtejszín
- 2 dl házi tejföl
- 1 dkg étkezési keményítő
- 1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt fehér bors
A pirított zsemlekockákhoz:
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- ¾ dl olívaolaj
- 3 db (16 dkg) szikkadt szemle, felkockázva
- 2 evőkanál aprított, friss petrezselyem
- só és frissen őrölt bors
- a tálaláshoz 1 dl hidegen sajtolt tökmagolaj
Elkészítés
A spárgák héját lehámozzuk, és 4 dl vízzel mérsékelt tűzön 10 perc alatt összefőzzük. A levet kihűtjük, majd leszűrjük.
A spárgák rügyes végeit levágjuk, félretesszük, aztán a spárgaszárakat 4 cm-es darabokra aprítjuk. A citromról krumplihámozó késsel leszedünk 3 db 8 cm hosszú, vékony csíkot.
A spárgaszárakat a citromhéjjal együtt gőz fölött, lefedve megpároljuk. Ha kész, elköszönünk a citromhéjaktól, és a spárgát meg a párolóvizet megőrizzük.
A spárgaszárakat, 4 dl párolóvizet, a tejszínt, valamint a héjak főzése után maradt, leszűrt levet összeturmixoljuk. Átöntjük egy 4 literes fazékba, hozzáadunk 6 dl vizet, sózzuk-borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, és kevergetve, mérsékelt tűzön 5 perc alatt összefőzzük.
A tejfölt, az étkezési keményítőt és 4 merőkanálnyi levest kézi habverővel simára habarunk egy kis tálban. Visszaöntjük a többi leveshez, elvegyítjük benne, és a fazékba beledobjuk a félretett spárgarügyeket.
A levest mérsékelt tűzön kevergetve készre főzzük, hogy besűrűsödjön, és a spárgarügyek megfőjenek benne.
A pirított zsemlekockákhoz a zúzott fokhagymát összemelegítjük az olívaolajjal 2-3 perc alatt egy kis edényben. Szűrőn keresztül átöntjük egy 28 cm átmérőjű serpenyőbe, és megpirítjuk benne a zsemlekockákat. Ezután átszedjük őket egy tálkába, és még melegen sózzuk, borsozzuk, hozzávegyítjük az aprított petrezselymet. Megvárjuk, amíg kihűl. (Pár órával korábban is elkészíthető.)
Tálaláskor a leveshez külön kínáljuk a pirított zsemlekockákat és a tökmagolajat.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.