Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira harmonikus leves.
Mentás zöldborsókrémleves sonkával
Hozzávalók
- 2 dkg vaj
- 1 fej fehér hagyma, apróra vágva
- 1 kisebb burgonya, meghámozva és apróra vágva (kb. 5 dkg)
- 1 liter húsalaplé
- 50 dkg tisztított zsenge zöldborsó
- 1 dkg lecsipkedett friss mentalevél (6-7 szép mentaágról)
- 20 dkg sonka, vékony csíkokra vágva
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- só és frissen őrölt bors, esetleg őrölt fehérbors
A tálaláshoz:
- néhány csepp extraszűz olívaolaj
Elkészítés
A vajat egy legalább 2 literes fazékban megolvasztjuk, beleszórjuk a fehér hagymát, megsózzuk, és kis lángon, néha megkeverve kb. 5 perc alatt puhára pároljuk.
Hozzászórjuk a krumplikockákat, 1-2 evőkanál vizet öntünk alá, és további 5 percig főzzük. Ekkor felöntjük az alaplével, felforraljuk, és kb. 10 perc alatt addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhuljon.
Ekkor hozzászórjuk a zöldborsót, újraforrástól számított 3 percet főzzük gyöngyöző forrásban. A legvégén hozzáadjuk a mentaleveleket, és azonnal le is zárjuk a tüzet.
A levest hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel vagy 2 adagban turmixgépben minél simábbra turmixoljuk.
Beleszórjuk a sonkacsíkokat, hozzákeverjük a tejszínt, ha használunk, és az egészet összemelegítjük. Sózzuk, ha kell, és néhány csepp olajjal megcsorgatva tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.