Levesek

Mentás zöldborsókrémleves sonkával

Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira harmonikus leves.

Mentás zöldborsókrémleves sonkával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 dkg vaj
  • 1 fej fehér hagyma, apróra vágva
  • 1 kisebb burgonya, meghámozva és apróra vágva (kb. 5 dkg)
  • 1 liter húsalaplé
  • 50 dkg tisztított zsenge zöldborsó
  • 1 dkg lecsipkedett friss mentalevél (6-7 szép mentaágról)
  • 20 dkg sonka, vékony csíkokra vágva
  • 1 dl tejszín (elhagyható)
  • só és frissen őrölt bors, esetleg őrölt fehérbors
  • A tálaláshoz:

  • néhány csepp extraszűz olívaolaj

Elkészítés

1

A vajat egy legalább 2 literes fazékban megolvasztjuk, beleszórjuk a fehér hagymát, megsózzuk, és kis lángon, néha megkeverve kb. 5 perc alatt puhára pároljuk.

2

Hozzászórjuk a krumplikockákat, 1-2 evőkanál vizet öntünk alá, és további 5 percig főzzük. Ekkor felöntjük az alaplével, felforraljuk, és kb. 10 perc alatt addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhuljon.

3

Ekkor hozzászórjuk a zöldborsót, újraforrástól számított 3 percet főzzük gyöngyöző forrásban. A legvégén hozzáadjuk a mentaleveleket, és azonnal le is zárjuk a tüzet.

4

A levest hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel vagy 2 adagban turmixgépben minél simábbra turmixoljuk.

5

Beleszórjuk a sonkacsíkokat, hozzákeverjük a tejszínt, ha használunk, és az egészet összemelegítjük. Sózzuk, ha kell, és néhány csepp olajjal megcsorgatva tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet