Főételek

Zöldborsófőzelék pirítottvirsli-karikákkal

Feri, a főzelékes blog gazdája, Szatmári Ferenc tiszteletreméltó eltökéltséggel ír – nagyon lelkesen és leleményesen -, a magyar konyha e méltatlanul elhanyagolt gyöngyszeméről. Íme Feri receptje, ezek közül is az egyik legkedveltebbé, a zöldborsóé. És ha igazán érett, zsenge borsót sikerül beszereznünk hozzá, ha nem muszáj, feleslegesen ne cukrozzuk. 

Zöldborsófőzelék pirítottvirsli-karikákkal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (51 értékelés, átlag: 3,63 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál ujjnyi vastag újhagyma, a zöldjével együtt, 0,5 cm-es karikákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • 1 kg tisztított zsenge zöldborsó
  • ½ liter csirkealaplé vagy átszűrt maradék húsleves
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál tejszín
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • ¼ evőkanál olaj
  • 1 pár frankfurti virsli, 1 cm-es karikákra vágva
  • csipetnyi chilipor vagy chilipehely

Elkészítés

1

A vajat egy legalább 3 literes lábosban közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Megvárjuk, amíg habzani kezd, majd hozzászórjuk az újhagymát. Enyhén sózzuk, és kb. 2 percig folyamatosan kevergetjük.

2

Ekkor hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, 4-5 másodpercig kevergetve pirítjuk, nehogy megégjen, majd alaposan összeforgatjuk a zöldborsóval. Felöntjük az alaplével, és lefedve, nagy lángon 7-8 percig főzzük.

3

Mérsékeljük a lángot, majd 2 merőkanálnyi zöldborsót a lével együtt külön kis tálba szedünk, és botmixerrel krémesre pürésítünk. A kész pürét visszakanalazzuk az alaphoz, és alaposan elkeverjük benne.

4

Egy kisebb keverőtálban a keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd folyamatos kevergetés mellett a zöldborsós alapba dolgozzuk, amíg be nem sűríti. Ezután már ne forraljuk tovább! Végül összeforgatjuk az aprított petrezselyemzölddel, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

5

A feltéthez egy 26 cm-es serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és közepes lángon 2-3 perc alatt megpirítjuk benne a virslikarikákat. Chilivel fűszerezzük őket, és a főzelékkel tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet