Feri, a főzelékes blog gazdája, Szatmári Ferenc tiszteletreméltó eltökéltséggel ír – nagyon lelkesen és leleményesen -, a magyar konyha e méltatlanul elhanyagolt gyöngyszeméről. Íme Feri receptje, ezek közül is az egyik legkedveltebbé, a zöldborsóé. És ha igazán érett, zsenge borsót sikerül beszereznünk hozzá, ha nem muszáj, feleslegesen ne cukrozzuk.
Zöldborsófőzelék pirítottvirsli-karikákkal
Hozzávalók
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 szál ujjnyi vastag újhagyma, a zöldjével együtt, 0,5 cm-es karikákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1 kg tisztított zsenge zöldborsó
- ½ liter csirkealaplé vagy átszűrt maradék húsleves
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál tejszín
- 1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra vágva
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- ¼ evőkanál olaj
- 1 pár frankfurti virsli, 1 cm-es karikákra vágva
- csipetnyi chilipor vagy chilipehely
Elkészítés
A vajat egy legalább 3 literes lábosban közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Megvárjuk, amíg habzani kezd, majd hozzászórjuk az újhagymát. Enyhén sózzuk, és kb. 2 percig folyamatosan kevergetjük.
Ekkor hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, 4-5 másodpercig kevergetve pirítjuk, nehogy megégjen, majd alaposan összeforgatjuk a zöldborsóval. Felöntjük az alaplével, és lefedve, nagy lángon 7-8 percig főzzük.
Mérsékeljük a lángot, majd 2 merőkanálnyi zöldborsót a lével együtt külön kis tálba szedünk, és botmixerrel krémesre pürésítünk. A kész pürét visszakanalazzuk az alaphoz, és alaposan elkeverjük benne.
Egy kisebb keverőtálban a keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd folyamatos kevergetés mellett a zöldborsós alapba dolgozzuk, amíg be nem sűríti. Ezután már ne forraljuk tovább! Végül összeforgatjuk az aprított petrezselyemzölddel, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
A feltéthez egy 26 cm-es serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és közepes lángon 2-3 perc alatt megpirítjuk benne a virslikarikákat. Chilivel fűszerezzük őket, és a főzelékkel tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.