Főételek

Oldalas édes-csípős kéreggel

Füstös ízű, cupákolós, hihetetlenül omlós étel. A titok benne a hús előpárolása.   Ezzel biztosítjuk, hogy a parázs fölött már nem kell átsülnie, hiszen belül már készen van, grillezés közben csak az ízes máz karamellizálódik rá.

Oldalas édes-csípős kéreggel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 80-90 dkg oldalas
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • Az előpároláshoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 evőkanál olaj
  • 4-5 friss kakukkfűág
  • 8-10 szem feketebors
  • ½ db csillagánizs
  • A mázhoz:

  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • ½ evőkanál szárított chilipehely
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó

Elkészítés

1

Az oldalast 3 nagyobb darabra vágjuk, vagy vásárláskor megkérjük rá a hentest. A vöröshagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, az előbbit vastagon felkarikázzuk, az utóbbit 5 cm-es darabokra vágjuk.

2

Az oldalast sózzuk-borsozzuk, és egy akkora serpenyőben, amelyben elférnek egymás mellett a húsdarabok, nagy lángon körbepirítjuk a forró olajon. Mérsékeljük a tüzet, hozzáadjuk a hagymát, a répát, a kakukkfüvet meg a csillagánizst, és felöntjük 2-2½ dl vízzel.

3

A húst felforraljuk, és takaréklángon, lefedve, 3 órán át pároljuk. A saját levében hagyjuk kihűlni, aztán lefedve 1 napra hűtőbe tesszük.

4

A máz hozzávalóit összekeverjük, 1 napra hűtőbe tesszük.

5

Másnap időben kivesszük az oldalast és a mázat a hűtőből, hogy ne legyenek hidegek. A sütéshez fehéren izzó parazsat készítünk. A húsdarabokat kiemeljük a kocsonyásra dermedt pároló folyadékból, és letörölgetjük róluk a zsírt.

6

A sütést a grillrács azon részén végezzük, ahol nem olyan erős a hő, vagyis a „hideg” zónában. Tehát a húsokat erre a részre tesszük, és figyelünk: ha nagyon gyorsan sercegni kezdenek, távolabb húzzuk őket. Ha viszont néhány perc múlva is épp csak megizzadnak, áthelyezzük őket a rács melegebb részére.

7

A húsokat oldalanként kb. 10-10 percig sütjük. Közben megfordítjuk őket, és többször bőségesen megkenjük a mázzal. Ezt a forgatást-kenegetést addig folytatjuk, amíg a máz rájuk nem szárad, rájuk nem karamellizálódik. De megégnie nem szabad.

8

Tálalás előtt a kész oldalast alufóliával letakarva 5 percig pihentetjük, majd darabokra vágva tányérokra tesszük.

Megjegyzés

4 nagy adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet