Habkönnyű poharas desszert, amelynek a búzadara ad testességet, az eper és a ricotta fanyarságot, a tonkababtól pedig izgalmas, intenzív lesz a végeredmény.
Ricottakrém eperrel
Hozzávalók
- 6 dl tej
- ½ citrom héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 6 evőkanál cukor
- 3 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- 30 dkg ricotta
Az epres részhez:
- 50 dkg eper
- ½ tonkabab
- 10 dkg cukor
Elkészítés
A tejet egy kis lábosba öntjük, hozzáreszeljük a citrom héját, beleöntjük a vaníliát és a cukrot, és feltesszük főni. Amikor már kezd forrósodni, beleszórjuk a búzadarát és a sót. Kevergetve 7-8 perc alatt készre főzzük, majd félretesszük hűlni.
Amíg hűl, az epreket megtisztítjuk, 6 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit negyedeljük, és egy kis lábosba tesszük. Hozzáreszeljük a tonkabab felet a reszelő finom lyukú oldalán, beleszórjuk a cukrot, és 20 perc alatt mérsékelt lángon összefőzzük, amíg a cukor elolvad és a gyümölcs leve kezd besűrűsödni.
A langyosra hűlt darához adjuk a ricottát, és botmixerrel simára dolgozzuk. Előveszünk 6 db 3 dl-es poharat, mindegyik aljába kanalazunk 3-3 evőkanállal a ricottás keverékből. Erre kanalazunk 3-3 evőkanállal az eperből, majd lezárjuk a maradék ricottás keverékkel. A tetejét a maradék eperrel díszítjük, és tálalásig hűtőben tartjuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.