Gesztenyés bejgli
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 1 kg gesztenyemassza
- 1 nagy narancs reszelt héja és leve
- ½ dl rum
- kb. 1¼ dl tejszín
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- ½ teáskanál só
- 10 dkg cukor
- 17 dkg hideg vaj
- 8 dkg hideg sertészsír
- 1 hideg tojássárgája
- 1 dl hideg tej
- 1 ½ dkg friss élesztő
A kenéshez:
- 1 tojás, szétválasztva
Elkészítés
Előző nap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a gesztenyemasszát áttörjük, majd elkeverjük a narancs levével és lereszelt héjával, aztán hozzáadjuk a rumot, valamint annyi tejszínt, amennyivel sűrű, de kenhető krémet kapunk. Felhasználásig lefedve a hűtőbe tesszük.
Másnap elkészítjük a bejgli tésztáját.
A pihentetett, 3 cipóra osztott bejglitésztából egyesével kb. 25×35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk. Fontos, hogy a deszkát és a tésztát, ha kell, csak enyhén lisztezzük meg közben.
A kinyújtott tésztalapokat vastagon megkenjük a gesztenyés töltelék 1/3 részével úgy, hogy a tészta szélein körben üresen hagyunk egy 2 cm-es sávot. Ezután a tészta tetején és a két oldalán a széleket visszahajtjuk, majd alulról kezdve a bejglit feltekerjük.
A bejgliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egymástól kb. 7-7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.
Amikor a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével, és ismét hűvösre tesszük néhány órára, de akár 1 egész éjszakára is.
Amikor a bejglik felülete megrepedezett, a tetejüket és az oldalukat hurkapálcával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés
3 db kb. ½ kg-os rúd lesz belőle.