Forralt boros, aszalt szilvás bejgli
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 30 dkg cukor
- 1½ dl víz
- 3 fahéjrúd
- 3 csillagánizs
- 1 vaníliarúd, kettéhasítva
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1-1 citrom és narancs héja, krumplihámozóval vékonyan leszedve
- 1½ evőkanál méz
- 1½ dl száraz, testes vörösbor
- 30 + 30 dkg aszalt szilva
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- ½ teáskanál só
- 10 dkg cukor
- 17 dkg hideg vaj
- 8 dkg hideg sertészsír
- 1 hideg tojássárgája
- 1 dl hideg tej
- 1 ½ dkg friss élesztő
A kenéshez:
- 1 tojás, szétválasztva
Elkészítés
Előző nap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a cukrot, a vizet, a fűszereket és a citrushéjakat alacsony lángon, gyakori kevergetéssel kb. 15 percig főzzük egy lábosban. Hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és 30 dkg aszalt szilvát, majd tovább főzzük, amíg a szilva egészen meg nem puhul. Ekkor kiszedjük belőle a fűszereket meg a citrushéjakat, és a szirupos-boros aszalt szilvát kihűtjük. Végül botmixerrel összepürésítjük, és felhasználásig lefedve a hűtőbe tesszük.
Másnap elkészítjük a bejgli tésztáját.
Apróra vágunk 30 dkg aszalt szilvát, és magunk mellé készítjük.
A pihentetett, 3 cipóra osztott bejglitésztából egyesével kb. 22×30 cm nagyságú téglalapot nyújtunk. Fontos, hogy a deszkát és a tésztát, ha kell, csak enyhén lisztezzük meg közben.
A kinyújtott tésztalapokat megkenjük az aszaltszilva-pürés töltelék 1/3 részével, és megszórjuk 10 dkg apróra vágott aszalt szilvával úgy, hogy a tészta szélein körben üresen hagyunk egy 2 cm-es sávot. Ezután a tészta tetején és a két oldalán a széleket visszahajtjuk, majd alulról kezdve feltekerjük a bejglit.
A bejgliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egymástól kb. 7-7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.
Amikor a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével is, és ismét hűvösre tesszük néhány órára, de akár egész éjszakára is.
Amikor a bejglik felülete megrepedezett, a tetejüket és az oldalukat hurkapálcával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés
3 db kb. ½ kg-os rúd lesz belőle.