A sok tojássárgájával, tejjel és tejszínnel főzött krém bizony minden fagylaltnak előnyére válik. De ki mondta, hogy mindez csak tehéntejjel készülhet? Ebben a receptben a kókusztej adja a tejszín krémességét, a rizstej pedig a lágyságot.
Krémes málnafagyi
Hozzávalók
Az alapkrémhez:
- 1½ dl kókusztej
- 1½ dl rizstej
- 1 csipet só
- 3 nagy tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál mandulaaroma
A málnás ízesítéshez:
- 30 dkg friss málna
- 2 evőkanál cukor
- 1+1 dl málnaszörp
- 1 evőkanál vodka
- 1 csipet fahéj
Elkészítés
Egy lábosban forrpontig hevítjük a csipet sóval ízesített kókusz- és rizstejet.
A tojássárgájákat és a cukrot kézi habverővel habosra keverjük egy kancsóban. Hozzávegyítjük a kukoricakeményítőt, majd lassan belecsorgatjuk a forró tejet. Jól elkeverjük, az egészet visszaöntjük a lábosba, és lassú tűzön kb. 5 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Ha kész, belekeverjük az aromákat, és kihűtjük.
A málnát összekeverjük a cukorral, és legalább 1 órát állni hagyjuk.
Ha az alapkrém lehűlt, a cukrozott málnát összeturmixoljuk 1 dl málnaszörppel és a vodkával, majd szűrőn átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok.
A málnaszószt elkeverjük a krémmel, és fagyigépben kifagyasztjuk. Fagyigép híján a szószt műanyag dobozba öntjük, betesszük a mélyhűtőbe, és teljes fagyásig félóránként átkeverjük robotgéppel.
A tetejére a maradék 1 dl málnaszörpöt összeforraljuk a fahéjjal, és tálaláskor a málnafagyira csorgatjuk.
Megjegyzés
Kb. 8 adag lesz belőle.