Édességek

Csokoládés bejgli


Csokoládés bejgli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 értékelés, átlag: 3,81 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 17 dkg hideg vaj
  • 8 dkg hideg sertészsír
  • 1 hideg tojássárgája
  • 1 dl hideg tej
  • 1 ½ dkg friss élesztő
  • A töltelékhez:

  • 25 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 30 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • 8 evőkanál baracklekvár
  • 12 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tonkabab, reszelve
  • A kenéshez:

  • 1 tojás, szétválasztva

Elkészítés

1

A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral, majd az ujjbegyünkkel elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.

2

A lisztes rész közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojássárgáját és a hideg tejben elkevert, de nem felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk. Ha a szükséges, öntünk hozzá még egy kevés hideg tejet.

3

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd cipókat formázunk belőlük, és folpakba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.

4

Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mazsolát és a kandírozott narancshéjat késes aprítógépben finomra daráljuk, majd áttesszük egy tálba, és hozzákeverjük az étcsokoládét, a lekvárt meg a kakaóport. Ezután fűszerezzük a reszelt tonkababbal, és kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

5

A pihentetett, 3 cipóra osztott bejglitésztából egyesével kb. 22×30 cm nagyságú téglalapot nyújtunk. Fontos, hogy a deszkát és a tésztát, ha kell, csak enyhén lisztezzük meg közben.

6

A kinyújtott tésztalapokra egy kenőkéssel arányosan rákenjük a csokis töltelék 1/3 részét úgy, hogy a tészta szélein körben üresen hagyunk egy 2 cm-es sávot. Ezután a tészta tetején és a két oldalán a széleket visszahajtjuk, majd alulról kezdve a bejglit feltekerjük.

7

A bejgliket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, egymástól kb. 7-7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.

8

Amikor a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével, és ismét hűvösre tesszük néhány órára, de akár 1 egész éjszakára is.

9

Amikor a bejglik felülete megrepedezett, a tetejüket és az oldalukat hurkapálcával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

3 db kb. ½ kg-os rúd lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet