Esküszöm rá, hogy a világ egyik legpraktikusabb fagylaltféléje az olasz semifreddo (szó szerinti fordításában félig fagyott). Számtalan változata létezik, és mindre igaz, hogy tojás- és tejszínhab ízesített, fagyasztott keveréke. Továbbá abban is megegyeznek, hogy semmi szükség fagylaltgépre hozzájuk, mert a habkeverékben már van annyi levegő és zsiradék, amelyektől garantáltan krémes marad a végeredmény a fagyasztás után is. Saját tapasztaltból tudom, mennyire fontos, hogy amikor nekikezdünk bármilyen semifreddohoz, a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, a tejszín viszont hideg, mert így lehet őket jó habosra verni.
Semifreddo al limone
Hozzávalók
- 4 kezeletlen héjú citrom
- 4 tojás
- 15 dkg + 5 dkg cukor
- 1 dl limoncello (olasz citromlikőr)
- 3 dl hideg habtejszín
- 10 dkg amaretti (olasz mandulás puszedli)
Elkészítés
A citromok héját megreszeljük, a levüket kifacsarjuk, és átszűrjük. Ezután a citromlevet összevegyítjük a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat szétválasztjuk: a tojássárgáják és a tojásfehérjék külön tálba kerülnek. A tojássárgájákat mindenképpen nagy méretű fém keverőtálba tegyük.
A tojássárgájákat és 15 dkg cukrot robotgéppel krémesre keverünk kb. 6 perc alatt, aztán beledolgozzuk a citromlikőrt és a citromhéjas citromlevet.
Tiszta habverőkkel lágy habbá verjük a tojásfehérjéket, majd apránként hozzászórunk 5 dkg cukrot, és tovább verjük, amíg kemény habot nem kapunk.
A tejszínből is habot verünk tiszta habverőkkel.
Az amarettit mozsárban apróra törjük, és összeállítjuk az édességet: a citromos tojássárgájás krémbe fakanállal beleforgatjuk a tejszínhabot, aztán a tojásfehérjehabot, végül az amarettit.
A habkeveréket egy 20×30 cm-es, 6 cm magas, 3 liter űrtartalmú, zárható műanyagdobozban 6 óra alatt megfagyasztjuk a mélyhűtőben.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.