Édességek

Semifreddo al limone

Esküszöm rá, hogy a világ egyik legpraktikusabb fagylaltféléje az olasz semifreddo (szó szerinti fordításában félig fagyott). Számtalan változata létezik, és mindre igaz, hogy tojás- és tejszínhab ízesített, fagyasztott keveréke. Továbbá abban is megegyeznek, hogy semmi szükség fagylaltgépre hozzájuk, mert a habkeverékben már van annyi levegő és zsiradék, amelyektől garantáltan krémes marad a végeredmény a fagyasztás után is. Saját tapasztaltból tudom, mennyire fontos, hogy amikor nekikezdünk bármilyen semifreddohoz, a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, a tejszín viszont hideg, mert így lehet őket jó habosra verni.

Semifreddo al limone

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,33 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 kezeletlen héjú citrom
  • 4 tojás
  • 15 dkg + 5 dkg cukor
  • 1 dl limoncello (olasz citromlikőr)
  • 3 dl hideg habtejszín
  • 10 dkg amaretti (olasz mandulás puszedli)

Elkészítés

1

A citromok héját megreszeljük, a levüket kifacsarjuk, és átszűrjük. Ezután a citromlevet összevegyítjük a reszelt citromhéjjal.

2

A tojásokat szétválasztjuk: a tojássárgáják és a tojásfehérjék külön tálba kerülnek. A tojássárgájákat mindenképpen nagy méretű fém keverőtálba tegyük.

3

A tojássárgájákat és 15 dkg cukrot robotgéppel krémesre keverünk kb. 6 perc alatt, aztán beledolgozzuk a citromlikőrt és a citromhéjas citromlevet.

4

Tiszta habverőkkel lágy habbá verjük a tojásfehérjéket, majd apránként hozzászórunk 5 dkg cukrot, és tovább verjük, amíg kemény habot nem kapunk.

5

A tejszínből is habot verünk tiszta habverőkkel.

6

Az amarettit mozsárban apróra törjük, és összeállítjuk az édességet: a citromos tojássárgájás krémbe fakanállal beleforgatjuk a tejszínhabot, aztán a tojásfehérjehabot, végül az amarettit.

7

A habkeveréket egy 20×30 cm-es, 6 cm magas, 3 liter űrtartalmú, zárható műanyagdobozban 6 óra alatt megfagyasztjuk a mélyhűtőben.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet