Édességek

Zaletti

Észak-Olaszország a hazája, főleg Velencében és a város környékén találkozhatunk vele. Majszolják kávéhoz és esti csevegéseknél pohárka grappához, de láttam vaníliafagyira morzsolva is. A kukoricadara egyaránt felel a karakteres színéért és remek porhanyós állagáért. Sokáig eltartható keksz, már ha marad belőle. A tésztájába kerülő mazsolát azért szoktam pálinkában felfőzni– legjobb valamilyen muskotályos törkölyben-, hogy majd sütés közben ne száradjon ki. Persze más folyadék szintén megteszi, csupán ezért nem érdemes törkölypálinkára vadászni.

Zaletti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 értékelés, átlag: 2,47 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 10 dkg mazsola
  • ½ dl törkölypálinka
  • 1 tojás
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg kukoricadara
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • ¼ teáskanál só
  • 20 dkg hideg vaj
  • A nyújtódeszkára:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 180 fokra. Sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es tepsibe.

2

A mazsolát egy kis edénybe szórjuk, ráöntjük a pálinkát, és felforraljuk vele. Ahogy rottyant egyet, lehúzzuk a tűzről, és félretesszük.

3

A tojást egy tálkába törjük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a vaníliát, és villával jól elkeverjük.

4

A kukoricadarát, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgépben pár másodperc alatt összevegyítjük. Hozzákockázzuk a vajat, és addig járatjuk még a gépet, amíg morzsás keveréket nem kapunk.

5

A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, hozzáadjuk villával elkevert tojásos részt, és kézzel összedolgozzuk az egészet, majd kiborítjuk egy enyhén lisztes deszkára. Most visszatérünk a mazsolához, és ha maradt még rajta pálinka, akkor leszűrjük. Ezután a mazsolát belegyúrjuk a tésztába.

6

A tésztából enyhén lisztes nyújtófával 25×35 cm-es téglalapot formázunk, majd egy éles késsel hosszában 5 db 5 cm-es széles csíkká vágjuk. A csíkokat aztán 5 cm-enként rézsútosan rombusz formájú darabokká szeleteljük.

7

A kekszeket egymástól 3 cm-re helyezzük a tepsiken, és megsütjük 12 perc alatt.

Megjegyzés

36 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet