Mi történt a krémes, édes habokkal? Hajdanán divatosak voltak, nagyanyáink és dédanyáink boldogan kanalazták – mára miért koptak ki? Szerintem itt az ideje, hogy (újra) felfedezzük őket! Ezek nem ódivatú édességek, hanem praktikus nyalánkságok: változatosak, előre elkészíthetők, és tökéletesen alkalmasak rá, hogy ínycsiklandó záróakkordjai legyenek családi ebédeknek vagy baráti vacsoráknak.
Epres cheesecake-hab
Hozzávalók
A morzsás réteghez:
- 15 dkg teljes kiőrlésű keksz, morzsásra törve
- 7½ dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
Az epres réteghez:
- 40 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett eper
A krémsajtos réteghez:
- 2 tubus 17 dkg-os cukrozott sűrített tej
- 25 dkg natúr, tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 2 citrom
- 2½ dl hideg habtejszín
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 20×15 cm-es tepsibe.
A morzsás réteghez a kekszmorzsát összekeverjük a vajjal, egyenletes rétegben szétterítjük a tepsin, és kb. 10 perc alatt megpirítjuk a sütőben.
Az epres réteghez a friss epret elnegyedeljük, a mélyhűtött, felengedett epret szűrőben lecsöpögtetjük. Ha az eper túl nagy, falatokra vágjuk.
A krémsajtos réteghez a sűrített tejet, a krémsajtot és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáreszeljük a citromok héját, hozzáfacsarjuk a levüket, és továbbra is robotgépet használva összekeverjük az egészet.
A hideg tejszínt habbá verjük, és fakanállal finoman beleforgatjuk a citromos, krémsajtos alapba.
Az édességet rétegesen összeállítjuk 4 db 2 dl-es pohárban: alulra egy kis kihűlt morzsát szórunk, arra sajtkrémes habot kanalazunk, majd némi eper kerül a pohárba, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg tartanak az alkotóelemek. Készre dermesztjük 2 óra alatt a hűtőben.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.