Ha van a rövid vagy közepes szemű rizsfajták között krémességi verseny, akkor a ragacsos rizs a győztes: ebből főzhető igazan ragacsos-tapadós jellegű fogás. A belőle készült rizspuding olyan krémes, hogy a tejberizsrajongóknak sem tűnik fel, hogy valójában tejmentes ételről van szó.
Kókusztejes rizspuding
Hozzávalók
- 30 dkg ragacsos rizs
- 5 dl sűrű kókusztej (pl. AroyD)
- 10 dkg kókuszvirágcukor (vagy barna cukor)
- ½ teáskanál só
A tálaláshoz:
- friss gyümölcs vagy gyümölcskompót
Elkészítés
A rizst hideg vízben alaposan átmossuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Lefedjük, és 1 éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a rizst leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. Vizet forralunk egy magas falú lábosban, és beteszünk az aljára egy párolóbetétet, amit kibélelünk egy tiszta textilpelenkával. Ebbe szórjuk a lecsepegtetett rizst. Betakarjuk a pelenkával, aztán rátesszük a lábosra a fedőt, és közepes lángon kb.
30 perc alatt puhára gőzöljük a rizst.
Ezalatt egy kis lábosban forrpontig melegítjük a kókusztejet a cukorral és a sóval.
Amikor a rizs elkészült, a pelenkánál fogva kiemeljük a lábosból, kibontjuk, és átszedjük egy nagy tálba. Azonnal meglocsoljuk a forró kókusztej felével, alaposan összekeverjük, és legalább 20 percre félretesszük, állni hagyjuk.
Végül tálkákba szedünk 1-1 nagy gombóc kókuszos rizst, és a maradék kókusztejet köré öntve, friss gyümölccsel vagy kompóttal megpakolva tálaljuk.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.