Nem rejtjük véka alá: ez bizony nem kezdő háziasszonyoknak való feladat. Kell hozzá konyhai rutin, és egy cukor- vagy maghőmérő sem jön rosszul. Cserébe viszont maga a házitorta-mennyország: habos, könnyű piskótával, jólesően régi vágású, habkönnyű grillázsos vajkrémmel.
Grillázsos francia húsvéti torta
Hozzávalók
A grillázshoz:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg hámozott mandula
- 5 dkg hámozott török mogyoró
A piskótához:
- 7½ dkg vaj
- 5 tojás
- 12½ dkg porcukor
- 12½ dkg finomliszt
- csipet só
A tortaforma előkészítéséhez:
- 2 evőkanál finomliszt
A grillázskrémhez:
- 5 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1 dl víz
- 7 dkg grillázs (lásd fent)
- 25 dkg puha vaj
A díszítéshez:
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg szeletelt mandula, sütőben megpirítva
- csokoládétojások
- marcipánfigurák
Elkészítés
A grillázshoz a cukrot és az olajos magvakat egy kisebb serpenyőbe szórjuk. Közepes lángon megolvasztjuk a cukrot, közben a serpenyőt időnként megrázzuk, a tartalmát fakanállal megkeverjük.
Amikor a cukor már karamellként körbevonja a magokat, levesszük a tűzről, és egy sütőpapírra vagy szilikon sütőlapra öntjük, és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt grillázst mozsárban vagy késes betétű robotgépben morzsás állagúra törjük-őröljük. Zárt edényben, hűtőben tároljuk.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztához a vajat felolvasztjuk, és 1 evőkanálnyival kikenünk egy 25 cm-es kapcsos tortaformát. A maradék olvadt vajat félretesszük, a tortaformát pedig meghintjük a 2 evőkanál liszttel.
Egy 3 literes lábosban vizet forralunk. Ráillő fém keverőtálba ütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a porcukrot. A gőz fölött kézi robotgéppel mindaddig folyamatosan verjük, 5–7 percen át, amíg a tojáshab 50 fokra melegedik. (Hőmérő híján ez az a hőfok, amikor már csípi az ujjunkat, ha beledugjuk.)
Ekkor levesszük a gőzről, és robotgéppel mindaddig tovább verjük, amíg legalább a háromszorosára nem habosodik és szoba-hőmérsékletűre nem hűl. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, beleöntjük a félretett olvasztott vajat, és egy fakanállal az egészet óvatosan sima masszává dolgozzuk.
Átöntjük az előkészített tortaformába, és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük 40 perc környékén: ha a tű tisztán jön ki, megsült a piskóta. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A grillázskrémhez a tojássárgájákat egy közepes méretű keverőtálba tesszük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk. Ehhez egy kb. 1 literes edényben felforraljuk a vizet a cukorral, majd a lángot lejjebb vesszük, és sűrűsödésig, kb. 10–15 percig főzzük. Ha van hőmérőnk, ellenőrizzük: a 110 fokot kell elérni. Ha nincs, akkor ez az a hőmérséklet, amikor a kanál hátáról, a két ujjunk közé vett cukorfőzetből legalább 2 cm hosszú szálat tudunk már húzni. (Persze csak óvatosan, gyors mozdulattal próbáljuk!)
Amikor a cukorszirup a megfelelő állagúra sűrűsödött, előkészítünk egy kézi robotgépet és a tojássárgájás edényt. A cukor szirupot vékony sugárban, a robotgépet folyamatosan járatva a tojásokhoz öntjük. (Ehhez a művelthez jól jön egy segítő harmadik kéz!) A cukros-tojásos krémet addig habosítjuk a géppel, amíg ki nem hűl. Ekkor belekeverjük fakanállal a grillázst is.
Végezetül egy közepes méretű keverőtálban a vajat is habosra verjük a robotgéppel, majd egy spatula segítségével a tojásos-cukros grillázskrémhez forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát. A kihűlt tésztát vízszintesen félbevágjuk, az alsó lapot a tortatálra helyezzük, hogy később már ne kelljen mozgatni. Egyenletesen elkenjük rajta a krém 2/3-át. Visszahelyezzük a felső lapot, és a maradék krémmel a torta oldalát és a tetejét is bevonjuk.
A torta tetejére szitáljuk a kakaóport, a tálat kicsit megdöntve „bepanírozzuk” a mandulaszeletekkel. (Ha a tortatálunk lábon áll, még könnyebb a dolgunk.) Ízlés szerint húsvéti csokitojásokkal, marcipán figurákkal díszítjük. Fogyasztásig a hűtőbe tehetjük, de mindenképpen vegyük ki időben, hogy a krém lágy legyen.
Megjegyzés
8–10 szelet lesz belőle.